Bio izbačen zbog alkohola
8

Preminuo muzičar Colin Burgess, prvi bubnjar legendarnog benda AC/DC

L. R.
Collin Burgess (Screenshot/Youtube)
Collin Burgess (Screenshot/Youtube)
Nekadašnji bubnjar legendarnog benda AC/DC Collin Burgess preminuo je u 78. godini.

Vijest o njegovoj smrti podijelili su na zvaničnoj Facebook stranici benda AC/DC, a uzrok smrti još uvijek nije objavljen.

"Vrlo je tužno čuti o smrti Colina Burgessa. Bio je naš prvi bubnjar i vrlo cijenjen muzičar. Sretna sjećanja, 'ljuljaj' se u miru, Colin", pisalo je u objavi na društvenim mrežama.

Screenshoot/Facebook
Screenshoot/Facebook

Burgess je rođen u Sydneyu 16. novembra 1946. godine, a bio je dio izvorne postave benda, gdje se pridružio gitaristima i braći Angusu i Malcolmu Youngu te pjevaču Daveu Evansu i basisti Larryju Van Kriedtu.

Njihov prvi zajednički nastup bio je u Chequersu, najpoznatijem noćnom klubu u Sydneyju šezdesetih godina prošlog vijeka.

Burgess je svirao s njima od novembra 1973. do februara 1974. godine, kada je otpušten jer je bio pijan na pozornici. Dok je bubnjar insistirao na tome da mu je piće dodano, kolege iz benda odlučile su ga izbaciti.

Nakon njegovog odlaska, uslijedio je niz zamjena bubnjara prije nego što je Phil Rudd trajno zamijenio Burgessa 1975. godine. Međutim, kada je Rudd ozlijedio ruku tokom nastupa u septembru 1975. godine, Burgess ga je zamijenio nekoliko sedmica.

Prije nego što se pridružio AC/DC-u, Burgess je četiri godine bio i bubnjar australijskog rock benda The Masters Apprentices, od 1968. do 1972. godine.