SAD
0

Pravosuđe otvorilo put za izručenje Polanskog

FENA
Roman Polanski (Foto: AP)
Roman Polanski (Foto: AP)
Jedan kalifornijski sud odbacio je u četvrtak molbu filmskog režisera Romana Polanskog, optuženog za "nelegalne seksulane odnose" s jednom maloljetnicom 1977. godine, da mu se sudi u odsustvu i tako otvorio put za njegovo izručenje Sjedinjenim Američkim Državama.

Jednu raniju molbu već je odbio jedan sudac u Los Angelesu u januaru.

Režiser je uhapšen po dolasku u Švicarsku u septembru 2009. Nakon što je proveo nekoliko mjeseci iza rešetaka, režiser je danas u kućnom poritvoru u svojoj švicarskoj vikendici, u očekivanju eventualnog izručenja SAD-u.

Švicarske vlasti su saopćile u februaru da neće odlučiti o izručenju francusko-poljskog režisera prije konačne odluke američkog pravosuđa o suđenju u odsustvu.

Odluka kalifornijskog suda otvara put tom izručenju iako su švicarske vlasti upozorile da bi ta procedura mogla trajati godinu dana, s obzirom na razne molbe koje bi mogao da podnese Polanski, javio je u petak AFP.

Sud je u četvrtka ocijenio da Polanski "nije uspio da dokaže" da je odluka o odbijanju na prvostepenom sudu koju je donio sudac Peter Espinoza neosnovana. Izjavivši kako želi da "zaštiti integritet sudskog sistema", sudac smatra da Polanski treba "da bude prisutan" na suđenju.