Veliko uzbuđenje
36

Poznati o SFF-u: Vrijednost festivala je nemjerljiva, ovo se mora doživjeti

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
Na Festivalskom trgu u Sarajevu večeras su se okupile brojne ličnosti iz svijeta glume, kulture i brojnih drugih sfera, kako bi prisustvovale otvorenju 24. Sarajevo Film Festivala. Ceremoniju otvaranja SFF-a vodit će sarajevski glumac i reditelj kosovskog porijekla Alban Ukaj koji je rekao kako mu je ovo nagrada koju mu je Sarajevo dalo, dok je srbijanski glumac Ivan Bosiljčić kazao da se SFF mora doživjeti.

"Nakon 17 godina izgradnje, karijere i života u Sarajevu, stvarno je lijepo i emotivno voditi ceremoniju otvaranja SFF-a. Nekad sam gledao filmove kao student, a sada sam na drugoj poziciji. Svake godine se radujem filmovima, a ove se posebno radujem kolegama s Kosova", kazao je Ukaj.

U Sarajevu je i srbijanski glumac Ivan Bosiljčić koji glumi u filmu "Misao umjetnika" rediteljice Amine Avdić koji će biti prikazan 12. augusta.

"Mislim da ne postoji tema koja me više zanima od te jer sam od onih koji neprestano razmišljaju o svom unutrašnjem svijetu. Dugo smo pravili ovaj film i jedva čekam da ga kolege i javnost vide jer je film bez podteksta. To je iskrena ispovijest svakog člana ekipe koji je učestvovao. Ispovijedili smo sve što imamo", rekao je Bosiljčić.

Poručio je kako će se potruditi da pogleda što više filmova.

"Kolege su mi pričale kako je na SFF-u, ali nisu imale dovoljno riječi da opišu ovu radost. Ovo se mora doživjeti, ovo se ne može prepričavati", kazao je.

Bh. glumac Rijad Gvozden je neizostavan dio SFF-a. Svake godine se prikazuje neki od filmova u kojima je glumio ili sam režirao. Ove godine ima četiri filma.

"Jedva čekam da publika pogleda filmove i da vidim feedback. Velika je važnost SFF-a jer on iz godine u godinu raste. Nema boljeg ambasadora. Ovo je prilika da nekog mladog glumca pogleda neki evropski reditelj ili producent i angažuje ga. Svako može imati korist od SFF-a, grad pogotovo", smatra Gvozden.

Bh. reditelj poznat širom svijeta, Oskarovac Danis Tanović, kazao je kako mu je najzanimljivija dokumentarna sekcija SFF-a, a da najviše voli Kino Metalac.

"Lijepo je vidjeti sve ove ljude, a najveći dio festivala je ono što se ne vidi, to su projekti koji osvajaju nagrade na svjetskim festivalima. Puno je lijepih stvari koje ne vidimo", rekao je Tanović.

Političarka Sabina Ćudić također je večeras na Festivalskom trgu kako bi uživala u svemu onom što SFF donosi Sarajevu, ali i cijeloj BiH.

"Manje je bitno da smo na događajima, više na mjestima gdje radimo da podržimo i investiramo u kreativnu industriju. Potencijal je ogroman i iz te pozicije gledam. Doprinos u zapošljavanju i turizmu je nemjerljiva vrijednost festivala", zaključila je Ćudić.