Žele pomoći
71

Poznate ličnosti doniraju hiljade dolara za kaucije uhapšenih u Minnesoti

L. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Poznate ličnosti udružile su se i donirale novac za "Minnesota Freedom Fund", koji je pokrenut kako bi se uplaćivala kaucija za sve one koji su uhapšeni na protestima za Georgea Floyda u Minnesoti.

George Floyd preminuo je 25. maja u Minneapolisu nakon što je policajac pri hapšenju držao koljeno na njegovom vratu nekoliko minuta i tako ga ugušio. Cijeli događaj je snimljen i objavljen na internetu, a policajac koji je izvršio ubistvo uhapšen je isti dan, a zatim je i osuđen. Svi drugi policajci koji su povezani s ovim događajem otpušteni su sa svojih pozicija.

Širom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) trenutno su u toku protesti, a veliki broj demonstranata uhapšeno je i zadržano u pritvoru. Međutim, poznate ličnosti aktivirale su se na društvenim mrežama te jedni druge pozivaju da doniraju novac organizaciji koja plaća kaucije uhapšenima.

[TWITTER]1266064476303810560[/TWITTER]

Chrissy Teigen donirala je 200.000 dolara, nakon čega su joj se pridružili i Steve Carell, Ben Schwartz i Don Cheadle, koji će donirati jednak iznos.

U akciju su se uključili i Harry Styles, Kehlani, Lil Nas X i mnogi drugi, donirajući manje iznose, ali koristeći svoju popularnost da bi pratitelje i kolege pozvali da urade isto.