Dotakla se brojnih tema
136

Poznata umjetnica Marina Abramović otkrila da je u vezi sa 21 godinu mlađim muškarcem

N. C.
Marina Abramović (Foto: EPA-EFE)
Marina Abramović (Foto: EPA-EFE)
Poznata umjetnica Marina Abramović, u intervju za The Guardian pred 75. rođendan, govorila je o svojoj vezi s Ulayem, odnosima s novim partnerom i razlozima zašto nikad nije imala djecu.

"U novembru ću napuniti 75 godina. Moja baka, koja je doživjela 103 godine, rekla mi je da je 70 godina kada život počinje biti zaista zanimljiv. Slobodni ste raditi sve što želite, imate svu mudrost za to. Ako ste zdravi, život u ovoj fazi je nevjerovatno ugodan", kazala je.

Nastavila je da svaki dan razmišljam o umiranju, ističući da tek kad pomislite na smrt, potpuno uživate u svom životu.

"To znači da sve što nije važno otpada, a znate da se smrt može dogoditi svakog trenutka, bilo kada - vi ste u posljednjem činu. Morate razmisliti o tome šta ćete napustiti društvo: kao umjetnik imate tu obavezu. Ako imate dar, morate pažljivo rukovati njime. Dar nije dat vama lično, već vam je poklonjen društvu. Morate dobro razmisliti o tome kako ćete smisleni posao ostaviti iza sebe", dodala je.

Nastavlja da umjetnosti morate intelektualno razumjeti - morate čitati mnogo tekstova, to je ključ. Međutim, s njenom umjetnošću nije tako.

Dotakla se svoje veze s umjetnikom Ulayem, pravog imena Frank Uwe Laysiepen, s kojim je i profesionalno sarađivala.

"Bila sam sa Ulayem 12 godina. On je bio ljubav mog života, a onda me tužio. Bilo je užasno - izgubila sam u svakom trenutku. Bila sam neverovatno ljuta. Međutim, onda sam jednog dana otvorila oči i rekla: "U redu, izgubila sam. Šta je sljedeće?"

"Nikada nisam htjela djecu. Imate jednu energiju u svom tijelu i u trenutku kada se vaša energija podijeli između toga da budete umjetnica i da budete majka, jedno ili drugo pati. Svi moji prijatelji su me natjerali da budem kuma njihovoj djeci, i to je bilo divno - a isto tako, svi moji učenici su moja djeca. Zaista sam ponosan na sve njih", kazala je.

Abramović se dotakla intimnih tema, otkrivši da je u vezi s muškarcem koji je od nje mlađi 21 godinu.

"Seks mi je jako važan. Uvijek je tako bilo. Mnogi misle da nakon menopauze žene odustaju od seksa. Za mene je seks od tada bio bolji, jer ne morate brinuti o trudnoći. Trenutno imam dečka koji je 21 godinu mlađi. Odlično je! Nemam problem s tim što sam jako seksualno aktivan, to me čini sretnom. Vidim seks kao neophodnu ravnotežu uz dobru hranu, humor", dodala je.