Preminuo u oktobru
61

Poznat uzrok smrti Matthewa Perryja, evo šta kaže toksikološki nalaz sudskog vještaka

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Matthew Perry je umro od "akutnog djelovanja ketamina," lijeka koji se koristi za liječenje depresije i također se koristi kao rekreativna droga.

Ured sudskog vještaka okruga Los Angeles upravo je objavio toksikološki izvještaj, u kojem se zaključuje da je Perry uzimao terapiju infuzije ketamina za depresiju i anksioznost sedmicu i po prije smrti.

Ketamin u njegovom organizmu u vrijeme smrti, međutim, "nije mogao biti od te terapije infuzijom, budući da je poluživot ketamina tri do četiri sata ili manje".

Prema medicinskom vještaku, ketamin u Perryjevom sistemu uzrokovao je i kardiovaskularnu prekomjernu stimulaciju i respiratornu depresiju. Vještak nije pronašao tragove alkohola, metamfetamina, kokaina, heroina, PCP-a ili fentanila.

Faktori koji su doprinijeli Perryjevoj smrti uključivali su utapanje, bolest koronarne arterije i efekte buprenorfina. Buprenorfin se koristi za odvikavanje ovisnika od opioida.

Podsjetimo, glumac je pronađen kako ne reaguje u jacuzziju svog doma u Los Anđelesu u oktobru, ali obdukcija u to vrijeme nije bila konačna.

Bio je najpoznatiji po ulozi Chandlera Binga u sitcomu "Prijatelji". Serija je pratila šest mladih prijatelja koji žive u New Yorku i emitovana je od 1994. do 2004. godine.