Showbiz
0

Povećava se broj žrtava uragana Ivan u SAD-u

NINA
Broj žrtava razornog uragana Ivan na jugu SAD-a povećan je danas na 29, a Americi neposredno prijeti i tropska oluja Jeannie od koje je dosad na Karibima život izgubilo šest osoba.

Uragan Ivan, od kojeg je protekle sedmice smrtno stradalo skoro 100 ljudi, najviše na Jamajci i malom ostrvu Grenada, za sada je na jugoistoku SAD-a uzrokovao štetu od četiri do 10 milijardi dolara.

Florida je i prije nekoliko sedmica bila na udaru dva velika ciklona – Charlia i Frances kojima je život izgubilo četrdesetak ljudi, a i sada je ta država teško pogođena uraganom, posebno u sjeverozapadnom dijelu, u regiju Pensacola, gdje je dosad najmanje 19 ljudi smrtno stradalo. Pored Floride, teško su pogođene i savezne države Alabama, Louisiana i Mississippi, u kojima je uništeno više hiljada objekata, a i skoro 1.5 miliona domaćinstava je bez struje.

Od tropske oluje Jeannie, koja bi, prema prognozama meteorologa, iduće sedmice također mogla pogoditi obale Floride, do sada su, pored četiri osobe u Dominikanskoj Republici, smrtno stradale i dvije osobe u Portoriku, prenijele su agencije.

Dominikanska Nacionalna komisija za izvanredne situacije priopćila je da je na cijelom teritoriju proglašeno stanje elementarne nepogode, s obzirom na poplavljene ceste, prekid struje i telefonskih veza. U Dominikanskoj republici je u oluji devet osoba povrijeđeno, tri osobe se vode kao nestale, a evakuirano je 22.000 ljudi.