Podnijeli tužbu
1

Porodica Boba Sageta ne želi da detalji vezani za njegovu smrt izađu u javnost

N. O.
Bob Saget (Foto: Twitter)
Bob Saget (Foto: Twitter)
Porodica glumca i komičara Boba Sageta podnijela je u utorak tužbu kako bi blokirala objavljivanje određenih zapisa vezanih za istragu njegove smrti, navodeći kao razlog zabrinutost za privatnost.
Saget je pronađen mrtav u svojoj hotelskoj sobi u Orlandu na Floridi prošlog mjeseca, a medicinska služba okruga Orange ustanovila je da je najvjerovatniji uzrok smrti pad unazad i udarac u glavu.

Sagetova udovica Kelly Rizzo i njene tri kćeri podnijele su u utorak tužbu protiv šerifa okruga Orange i ureda medicinskog istražitelja, tražeći da se neki istražni zapisi u vezi sa smrću izuzmu od objavljivanja javnosti zbog njihove grafičke prirode u načinu na koji prikazuju pokojnog glumca.

"U procesu ovih istraga, okrivljeni su kreirali evidenciju koja uključuje fotografije, video zapise, audio snimke, zakonom zaštićene podatke o obdukciji i sve druge zakonom zaštićene podatke", navodi se u tužbi.

"Prema informacijama neki od ovih zapisa grafički prikazuju gospodina Sageta, njegovu sličnost ili crte lica, ili njegove dijelove, a sačinjeni su tokom istrage optuženih", piše u nastavku tužbe.

Porodica tvrdi da bi objavljivanje ovih informacija - bilo putem zahtjeva za javnu evidenciju ili bilo kojim drugim putem - uzrokovalo da "pretrpe nepopravljivu štetu u obliku ekstremnog mentalnog bola, tjeskobe i emocionalnog stresa".

Brian Bieber, advokat porodice Saget, rekao je za CNN da je sudska zabrana podnesena kako bi se "spriječilo otkrivanje bilo kakvih fotografija ili videozapisa gospodina Sageta koje su napravile vlasti tokom istrage".

"Činjenice istrage trebale bi biti objavljene, ali ovi materijali bi trebali ostati privatni iz poštovanja dostojanstva gospodina Sageta i njegove porodice. Vrlo je jednostavno - s ljudskog i pravnog stanovišta, prava na privatnost porodice Saget nadmašuju bilo kakva javni interes za otkrivanje ovih osjetljivih informacija", istaknuto je u tužbi.

Izvještaj obdukcije pokazao je da je Saget bio pozitivan na covid-19, iako je preminuo od povrede glave kada je pao u hotelskoj sobi u Orlandu.

Prema izvještaju, Saget je također imao uvećano srce, 95 posto blokirano na jednoj strani. I dok u njegovom tijelu nije bilo alkohola, pronađen je klonazepam/klonopin - koji se uzima za napade, panične poremećaje i anksioznost, pokazao je izvještaj.