Preminuo u oktobru
0

Policija pokrenula istragu o smrti Matthewa Perryja, nastoje otkriti ko je nabavio ketamin

L. R.
Matthew Perry (Foto: Shutterstock)
Matthew Perry (Foto: Shutterstock)
Policija Los Angelesa (LAPD) i Administracija za suzbijanje narkotika (DEA) pokrenuli su zajedničku istragu o smrti glumca Matthewa Perryja.
Naime, nakon više od pola godine od smrti Matthewa Perryja od akutnih učinaka anestetika ketamina, LAPD i DEA pokušavaju otkriti od koga je glumac uspio dobiti lijekove na recept.

Perry je pronađen mrtav 28. oktobra prošle godine u jacuzziju svog doma u Los Anđelesu. Prema istražitelju, tragovi ketamina koji se koriste u nekim lijekovima za depresiju, pronađeni su u njegovom želucu. Međutim, toksikološki nalazi naveli su da je količina ketamina koju su pronašli u Perryjevom tijelu bili slični nivoima koje se koriste za anesteziju pacijenata u bolnici.

"Uz visok nivo ketamina pronađenog u njegovim uzorcima krvi, glavni smrtonosni učinci bili su i kardiovaskularna prekomjerna stimulacija i respiratorna depresija", naveli su tada.

Obdukcija je također identifikovala i utapanje, bolest koronarne arterije i buprenorfin, lijek koji se koristi za liječenje ovisnosti o opioidima, kao faktore koji su doprinijeli njegovoj smrti. Njegova smrt proglašena je nesretnim slučajem, bez dokaza o prekršaju.

Međutim, LAPD i DEA sada istražuju kako je glumac imao visok nivo ketamina u svom tijelu. Oni nastoje otkriti ko je i pod kojim okolnostima nabavio drogu.

Prema medicinskom istražitelju, Perry je bio podvrgnut terapiji infuzijom ketamina za anksioznost i depresiju u danima prije smrti. Njegova posljednja poznata infuzija bila je otprilike 10 dana ranije što znači da ketamin pronađen u njegovom tijelu tokom obdukcije nije bio od posljednje zvanične doze.

Inače, u svojim memoarima "Friends, Lovers and the Big Terrible Thing" iz 2022. godine, Perry je raspravljao o svojoj dugoj povijesti sa zloupotrebom supstanci.