Švicarska
0

Polanski u kućnom pritvoru najmanje do petka

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Roman Polanski bit će zadržan u kućnom pritvoru još najmanje tri dana jer mu je potrebno vrijeme da plati kauciju od 4,5 miliona dolara, saopćile su u utorak švicarske vlasti.

Svi ostali uvjeti su se stekli za kućni pritvor 76-godišnjeg režisera u njegovoj alpskoj vikendici, a isplata kaucije očekuje se u narednih nekoliko dana, izjavio je glasnogovornik ministarstva pravde Folco Galli, javio je AP.

Kada mu se stave naprave za elektronsko praćenje, Polanskom neće biti dopušteno da napusti svoju kuću u Gstaadu dok Švicarska odlučuje da li da ga izruči Sjedinjenim Državama zbog spolnog općenja s 13-godišnjom djevojčicom 1977. godine.

Polanski će morati platiti 4,5 miliona dolara u potpunosti, zahvaljujući švicarskim standardima koji se razlikuju od onih u drugim zemljama, kao što su Sjedinjene Države, naprimjer, gdje se optuženiku često odredi postotak od ukupne sume.

Polanski je u švicarskom pritvoru otkako je uhapšen 26. septembra po američkoj potjernici kada je doputovao u Zuerich da primi nagradu za životno djelo na filmskom festivalu. Vlasti u Los Angelesu žele ga vratiti kako bi bio osuđen nakon 31 godine u bijegu.

Režiser filmskih klasika kao što su "Rosemaryna beba", "Kineska četvrt" i "Pijanist" drži u pritvoru je u Winterthuru, u blizini Zuericha, gdje su ga u ponedjeljak posjetili njegov advokat Lorenz Erni i francuski diplomat Jean-Luc Faure-Tournaire.

Faure-Tournaire izjavio da je Polanski "dobrog raspoloženja" i da je zadovoljan tretmanom koji ima.