Švicarska
0

Polanski odbio zahtjev za izručenje u SAD

FENA
Foto: AFPTV
Foto: AFPTV
Francusko-poljski režiser 76-godišnji Roman Polanski "odbio je zahtjev za izručenje koji su izdale Sjedinjene Američke Države", nakon što je uhapšen u Švicarskoj u vezi s jednim slučajem starim 30 godina, naveo je u ponedjeljak u saopćenju njegov advokat Herve Temim.

Američko pravosuđe ga traži nakon što je 1977. godine pokrenut proces zbog "nezakonitih seksualnih odnosa" s jednom 13- godišnjom djevojkom. Autor filma "Pijanist", dobitnik Oskara za najbolju režiju 2002. godine, mogao bi u naredih 40 dana da bude izručen SAD-u, javio je AFP.

  • Uzevši u obzir ekstravagantne okolnosti njegovog hapšenja, njegov švicarski advokat će zatražiti oslobađanje čuvenog sineaste bez odgađanja, eventualno pod nekim uvjetima, precizirao je advokat Romana Polanskog.

Francuski režiser je proveo dvije noći u zatvoru, nakon što je uhapšen u subotu navečer, odmah po izlasku iz aviona u Cirihu gdje je trebalo da na filmskom festivalu u ovom gradu primi nagradu za cjelokupno djelo.

U ponedjeljak je francuski diplomat Bernard Kouchner izjavio da je zajedno sa svojim poljskim kolegom pisao američkoj državnoj tajnici Hillary Clinton i zatražio slobodu za filmskog stvaraoca.

Dok cirkulira peticija koju je potpisalo 70 ličnosti iz svijeta filma, sineast je "uputio riječi zahvalnosti svima koji su mu pružili podršku otkako je uhapšen", zaključio je advokat Temim u saopćenju.