Uhapšen zbog pedofilije
0

Polanski će biti izručen SAD-u

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Filmski reditelj Roman Polanski, koji je uhapšen sinoć na aerodromu u Cirihu, nalazi se u pritvoru i biće izručen SAD, koje su za njim raspisale potjernicu 1978. godine, izjavio je portparol švajcarskog Ministarstva pravosuđa.

Francusko-poljski reditelj Polanski, koji je uhapšen sinoć po dolasku na aerodrom, trebalo je večeras da primi nagradu za životno djelo na Ciriškom filmskom festivalu, na kojem je prikazana retrospektiva njegovog stvaralaštva.

Roman Polanski pobjegao je 1978. godine iz SAD pošto je prethodno priznao krivicu za nezakonit seksualni odnos sa 13-godišnjom djevojčicom Samantu Greimer i od tada nije kročio na američko tlo.

Žrtva, Samanta Greimer, koja sada ima 44 godine, nedavno je u intervjuu medijima rekla da Polanski ne bi trebalo da ide u zatvor i da ne predstavlja opasnost za društvo.

Režiser klasika kao što su "Kineska četvrt", "Rozmarina beba" i "Pijanista" iz 2002. godine za kojeg je dobio Oskara, posljednje tri decenije živi u Francuskoj.

Prema mnogima život Romana Polanskog stalno je na ivici tragedije, od kada je uspio da izbjegne nacistički holokaust u Poljskoj.