"Venuto al mondo" i pitanje nasilja
2

Penelope Cruz: Sirija treba biti glavna vijest, a ne izbori

Klix.ba
Penelope Cruz
Penelope Cruz
U filmu "Venuto al mondo", koji predstavlja adaptaciju romana Margaret Mazzantini, Penelope Cruz tumači lik žene koja ne može imati djecu i koja se vraća u Sarajevo kako bi oživjela svoju prošlost. U razgovoru za Guardian španska glumica je govorila o nasilju, djeci, majčinstvu...

Prema njenim riječima, režiser Sergio Castellito filmom je želio istražiti zašto je svijet tako nasilan i unaprijediti pacifizam.

"Treba nas podsjećati na stvari koje su se ne tako davno dogodile na mjestima koja nisu tako daleko. Nisam se mogla uključiti u snimanje ovog filma bez razmišljanja o onome što se dešava u Siriji. Muči me što to u novinama ne zauzima više prostora. To bi trebala biti glavna priča, a ne izbori. Mnoga djeca svaki dan umiru. Isto je i u nekim dijelovima Afrike. To predugo traje i oni bivaju zaboravljeni, što stvari čini još gorim", naglasila je glumica i dodala da moramo učiti iz grešaka, a mi to ne činimo.

Dok je snimala ovaj film još uvijek je dojila svog malog sina. U nekim scenama Penelope je s novorođenčadima, ali glumi da ne može dojiti jer nije rodila.

"Neke od tih beba su imale samo sedam dana, mirisale su me i željele su da doje, ali ja sam glumila da ne mogu dojiti jer se nisam porodila. To je stvorilo čudnu, ali živu dinamiku između nas. To je nešto što ne možete predvidjeti, a ovaj film je pun trenutaka koji se nisu mogli planirati", ispričala je glavna glumica.

Kad se Talijanka Gemma, koju glumi Cruz, sa 16-godišnjim sinom Pietrom vrati u Sarajevo, ona mu pokazuje gdje je poginuo njegov otac, američki fotograf Diego (Emile Hirsch). Vremenom shvatamo da Gemma nije Pietrova prava majka.

"Mislim da je ovaj film omaž svim ženama, omaž majčinstvu", poručila je Cruz i objasnila da je film posvećen vezi između majke i djeteta.

"Žena koja ne želi dijete očigledno može biti sretna bez djece, ali ona koja toliko želi dijete... njoj je teško da bude sretna. To mi je bilo jasno prije nego što sam i sama postala majka. Ali, nakon što rodite dijete, puno jasnije razumijete ono što Gemmi nedostaje", izjavila je Cruz.

Kazala je da joj je Mazzantini jedna od najdražih književnica jer stvari naziva pravim imenima. Njeno djelo je, kaže, bolno čitati, ali je istovremeno i ohrabrujuće i svaka stranica štiva navodi vas da se nastavite boriti.

Najvažnija rečenica u filmu i knjizi je ona kada Gemma psihologinji, koju glumi Jane Birkin, kaže: "Želim dijete da bi se ovaj muškarac vezao za mene".

"Ta rečenica najbolje opisuje Gemmu. Ona je veoma iskrena. Želi postati majka kako bi doživjela to iskustvo, ali istovremeno i kako ne bi izgubila tog muškarca. Osjeća se kao da ima neki defekt", izjavila je Oscarom nagrađena glumica. "Gemmi nije problem da pokaže svoju nesigurnost. Ona u jednom trenutku Diegu kaže da bi trebao otići i naći nekoga sa dobrim jajnicima".

"Venuto al mondo" je pokazao i nevjerovatnu sposobnost transformacije 38-godišnje glavne glumice. Ona i dalje može tumačiti lik 22-godišnjakinje, a uz određene kozmetičke korekcije i 40-godišnjakinje.