Showbiz
12

Pele tuži Samsung za 30 miliona dolara zbog zloupotrebe njegove ličnosti

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Legendarni brazilski nogometaš Pele podnio je tužbu protiv kompanije Samsung, zbog nepropisnog korištenja njegovog identiteta u reklamnoj kampanji.

Tužbu je podnio Peleov advokat Fred Sperling sudu u Chikagu jer je ta kompanija koristila lik Pelea u reklami koja je objavljena na televizijama i u novinama New York Times.

U tužbi se navodi da se u reklami pojavljuje tamnoputi muškarac, koji nije imenovan, ali sve ukazuje da je riječ o nekadašnjem nogometašu Peleu. Istaknuto je da je takva reklama zbunila gledatelje, jer ta kompanija nije imala pravo da koristi Peleov lik, zbog čega nekadašnji nogometaš traži 30 miliona dolara odštete.

Sporna reklama
Sporna reklama

On ima marketinšku saradnju sa kompanijama Volkswagen, Subway, Emirati i Procter & Gamble.

Samsung je do 2013. godine pregovarao s Peleom o snimanju reklame, ali do zvaničnog dogovora nikada nije došlo, jer se prema riječima Peleovog advokata kompanija Samsung povukla u posljednjem trenutku.

Advokat Sperling zastupao je u augustu prošle godine bivšeg NBA košarkaša Michaela Jordana, koji je sudskim putem dobio 8,9 miliona dolara odštete od kompanije Dominick, koja je neovlašteno koristila Jordanov lik u reklamnoj kampanji.

Glasnogovornica Samsunga Danielle Meister Cohen istakla je kako kompanija nema komentar na tužbu.