Izrael ljut
506

Parodija na pobjedničku pjesmu Evrovizije okarakterisana kao odraz mržnje prema Jevrejima

Klix.ba
Ambasada Izraela u Holandiji podnijela je žalbu zbog parodije na pjesmu kojom je Izrael pobijedio na ovogodišnjem takmičenju za najbolju pjesmu Evrope. Parodija na pjesmu "Toy" kritikuje izraelsku politiku, a kritičari kažu da je na granici da bude antiizraelska i antisemitska.

Popularna holandska komičarka Sanne Wallis de Vries's je tokom satirične TV emisije otpjevala parodiju na pjesmu "Toy". Pjesma, kojoj su u potpunosti izmijenili tekst, počinje imitacijom zvukova pilića kao i originalna pjesma, a nakon toga u pozadini se vide snimci s palestinskih protesta protiv izraelskih snaga.

"Pogledaj me, ja sam vrlo slatka zemlja. Svjetski lideri jedu mi iz ruke, jednim poljupcem gasim svaku vatru. Pravimo zabavu, dolazite li? U Al Aksa džamiji koja će uskoro biti prazna", glasi prva strofa.

Umjesto refrena "Nisam tvoja igračka" holandski hor pjeva: "Gledaj kako lijepo ispaljujem rakete".

Mnogi kritičari okarakterisali su ovu pjesmu antisemitskom zbog dijela u kojem se kaže: "Ako je vaša zabava propala, osigurajte novac za ambasade sa svojim ka-ching, ka-ching i svojim ping-a-ping, sa svojim dolarima i centima i svojim fondovima".

Pjesma je na društvenim mrežama izazvala brojne diskusije, a neki kritičari okarakterisali su je kao odraz mržnje prema Jevrejima.