Poklon od Yoko Ono
40

Otkrivena misterija duga 43 godine? U Ženevi pronađen ukradeni sat Johna Lennona

L. R.
John Lennon (Foto: Twitter/Annie Leibovitz)
John Lennon (Foto: Twitter/Annie Leibovitz)
Ukradeni sati čuvenog muzičara Johna Lennona pronađen je u Ženevi u Švicarskoj nakon gotovo 43 godine.
Jedan od najtraženijih ukradenih satova na svijetu pojavio se u Ženevi. Luksuzni sat brenda "Patek Philippe" Lennonu je darovala Yoko Ono samo dva mjeseca prije njegovog ubojstva. Sat je bio poklon za njegov 40. rođendan.

Bio je to sat s takozvanim vječnim kalendarom i mjesečevim mijenjama izrađen od 18-karatnog zlata. Na poleđini je ugravirala citat iz pjesme koju je par napisao zajedno nakon razdoblja razdvojenosti.

Ovaj model sata je rijedak. Proizvodio se između 1950. i 1985. godine, ne više od devet komada godišnje. Od tada je Patek Philippe 2499 postao kolekcionarski primjerak. U trenutku kupnje ovaj je sat vrijedio oko 75.000 dolara, dok je 2018. godine sličan sat prodan u Sotheby'su za gotovo četiri miliona dolara.

Sud u Ženevi od 7. juna 2023. godine pokušao je otkriti šta se zapravo dogodilo s ovim satom. Nakon Lennonove smrti, objašnjava se u presudi, sat je bio u vlasništvu Yoko Ono. Ona ga je držala u zaključanoj sobi u svom stanu u New Yorku, zajedno s drugim vrijednim predmetima koji su pripadali ubijenoj zvijezdi.

No, sumnjalo se da ga je zajedno s još nekim stvarima ukrao Koral Karsan, koji je bio privatni vozač Yoko Ono. On je bio jedan od rijetkih koji je imao pristup svim njenim sobama. No, 2006. njihov poslovni odnos je prekinut zbog toga što ju je pokuša ucijeniti i tada je deportovan u Tursku.

Godine 2010. ukradeni predmeti predani su drugom turskom državljaninu, poznatom kao Erhan G., koji ih je kasnije prodao njemačkoj aukcijskoj tvrtki Auctionata AG.

No 2017. godine tvrtka Auctionata je bankrotirala, a advokat koji je popisivao njihove zalihe pronašao je predmete koji su pripadali Lennonu i obavijestio policiju. Yoko Ono je izjavila da te predmete nije dala Karsanu, iako je on izjavio da jest. Nakon toga, njemački sud 2019. godine osudio je Erhana G. na godinu dana zatvora zbog primanja ukradene robe.

Pokazalo se da je Auctionati prebacio 86 predmeta koji su pripadali Lennonu, iako je bio svjestan da su oni vjerovatno ukradeni. Što se tiče Korala Karsana, on je još uvijek u rodnoj Turskoj, koja ga odbija izručiti.

Pored sata, nestalo je niz predmeta, a Auctionata ga je zapravo prodala za 621.000 eura kolekcionaru satova poznatom kao A., za kojeg navode da je italijanski državljanin s adresom u Hong Kongu.

U junu 2014. godine, kada je A. poslao sat tvrtki u Ženevi na procjenu, ta je tvrtka kontaktirala Yoko Ono. Udovica je tražila da se to zadrži do povrata imovine.

Kolekcionar A. tvrdi da sati nije ukraden te čak i da jeste Yoko Ono je trebala reagovati u roku od tri godine. Sud u Ženevi odbacio je njegove argumente jer sat ukraden i zbog toga se navodi da je jedina vlasnica Yoko Ono.

Što se tiče mjesta gdje se slavni sat nalazi, odluka ženevskog suda kaže da je on još uvijek u Ženevi, "na sigurnom" kod B., odvjetnika koji zastupa A. te da će tu ostati do dogovora što ostavlja slučaj otvorenim.