Nakon tragedije na setu
10

Oružarka filma "Rust" tužila dobavljača rekvizita, tvrdi da su im prodali prave metke

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Oružarka filma "Rust" Hannah Gutierrez-Reed tužila je dobavljača rekvizita tvrdeći da je zajedno prodao pravu i lažnu municiju, što je dovelo do smrti snimateljice Halyne Hutchins na snimanju.

Oružarka u tužbi podnesenoj u srijedu tvrdi da je Seth Kenney, koji je vlasnik PDQ Media Arm & Prop, dao "lažne izjave" i doveo do toga da pravi meci stignu na filmski set u Novom Meksiku.

U tužbi se navodi da je drugi pomoćni rekviziter donio novu kutiju metaka Long Colt kalibra 45 iz Kenneyjeve radnje na dan tragedije 21. oktobra. Gutierrez-Reed je rekla da je mislila da su meci iz te kutije lažni, ali niko nije znao odakle je došla kutija.

Alecu Baldwinu je rečeno da je pištolj bio "hladan", što ukazuje na to da je oružje sadržavalo samo lažne metke, ali je pravi metak u oružju pogodio i ubio Hutchins dok je snimala glumca izbliza, navodi se u policijskom izvještaju. Reditelj Joel Souza također je povrijeđen metkom koji je izašao iz tijela Halyne Hutchins.

Gutierrez-Reed je rekla da su na dan pucnjave ona i još dva rekvizitera izvukli oružje iz sefa. Oružarka je rekla da se sjeća da je očistila pištolj koji je Baldwin koristio i stavila ono što je mislila da je još jedan metak iz kutije za lažnu municiju.

"Prema Haninim saznanjima, pištolj je bio napunjen sa 6 lažnih metaka", navodi se u izvještaju. Hannah se pouzdala u to da će optuženi isporučiti samo lažnu municiju te da na snimanju neće biti prave municije.

Gutierrez-Reed je rekla da je okretala cilindar pomoćniku reditelja Daveu Hallsu i pokazala mu ono za šta je mislila da su lažni meci.

Oružarka nije bila prisutna u crkvi dok je Baldwin uvježbavao potez sa Hutchins kada je pištolj opalio, navodi se u tužbi.