Veliki broj zaraženih
31

Organizatori dodjele BAFTA nagrada optuženi za širenje korone i ugrožavanje Oscara

N. O.
Dodjela BAFTA nagrada (Foto: Twitter)
Dodjela BAFTA nagrada (Foto: Twitter)
Očigledna epidemija covida na dodjeli BAFTA nagrada ranije ovog mjeseca dovela je do zabrinutosti da brojni nominovani za Oscara zbog zaraze neće moći prisustvovati ceremoniji 28. februara.

Prema američkim izvještajima, razgovor na doručku za nominirane u Savezu američkih producenata ovog vikenda bio je u velikoj mjeri posvećen zabrinutosti da je BAFTA u londonskom Royal Albert Hallu 13. marta bila mjesto širenja koronavirusa.

Hollywood Reporter tvrdi da je jedan od prisutnih, koji se i zarazio na događaju, njima potvrdio da je dodjela bila "leglo širenja koronavirusa".

Jedan od onih koji su bili pozitivni nakon što su prisustvovali ceremoniji bio je režiser i producent iz Belfasta Kenneth Branagh. Filmska zvijezda Ciarán Hinds također se zarazio virusom.

Phil Lord i Chris Miller, producenti animirane naučno-fantastične komedije "Mitchells vs the Machines", nominirane za Oscara, također su navodno bili pozitivni, kao i brojni članovi tima National Geographica koji su radili na filmu "The Rescue".

Insajderi u holivudskim studijima, manjim nezavisnim kompanijama s filmovima nominovanim na BAFTA nagradama i raznim PR timovima kažu da poznaju brojne rukovodioce, glasnogovornike i novinare koji su bili pozitivni nakon što su prisustvovali ceremoniji i pratećim zabavama.

Ulazak na ceremoniju zahtijevao je negativan test, ali nošenje maske nije bilo nametnuto.

Prisutni na dodjeli Oscara morat će uraditi dva PCR testa, a od gostiju se traži da nose maske dok Hollywood Reporter navodi da dvosedmična pauza prije dodjele može zapravo imati neke prednosti.