Najmoćnija žena u Americi
0

Oprah Winfrey optužena za plagiranje

Sarajevo-x.com
Jednu od najutjecajnijih žena na svijetu, Oprah Winfrey i njenu produkcijsku kuću Harpo Inc. tuži jedan pjesnik, koji tvrdi da je ukrala njegov rad i predstavila ga kao svoj. On od Oprah sad traži bilion dolara odštete.

U tužbi podnesenoj sudu u Columbiji 31. jula, Damon Lloyd Goffe je optužio slavnu voditeljicu da je iskoristila njegovu knjigu "A Tome of Poetry" za svoj rad objavljen na internetu "Pieces of my Soul".

Pisac tvrdi da je Winfrey priznala da je bez autorskih prava iskoristila njegovu knjigu u 2008. godini. Međutim, internet stranica na kojoj je tekst objavljen više ne postoji. Goffe sad želi 1.2 biliona dolara zato što je Oprah, navodno, prodala 650 miliona kopija svog djela po 20 dolara.

Oprah Winfrey je u nekoliko navrata proglašena najmoćnijom ženom u Americi, a bogatstvo joj se procjenjuje na 1,2 milijarde dolara. Njena emisija je već godinama jedna od najgledanijih, s 30 miliona gledatelja svake sedmice. Osim toga, Oprah mnogi pripisuju veliku zaslugu što je prvi put u historiji za američkog predsjednika izabran Afroamerikanac, Barack Obama.