Magazin "Forbes"
0

Oprah Winfrey najmoćnija slavna ličnost

Sarajevo-x.com
Oprah Winfrey (Foto: AP)
Oprah Winfrey (Foto: AP)
Američka TV-voditeljica Oprah Winfrey imenovana je za najmoćniju slavnu ličnost u svijetu prema magazinu "Forbes". Winfrey je tako zamijenila Angelinu Jolie na vrhu "Forbesove" godišnje liste 100 najmoćnijih zvijezda, sačinjene na osnovu podataka o zaradi i pojavljivanju u medijima, prenosi BBC.

Pjevačica Beyonce je druga, a režiser James Cameron je opet među prve tri zvijezde na listi, ponajviše zahvaljujući uspjehu njegovog "Avatara".

Lady Gaga je ostvarila svoj najveći rezultat dolaskom na četvrtu poziciju. Kao i kod Beyonce, njena zarada i popularnost u prošloj godini najviše su potaknuti globalnom turnejom te potpisivanjem novih ugovora.

Jolie je sa prvog pala na slabo 18. mjesto.

Golf-zvijezda Tiger Woods koji ima buran period iza sebe jedina je sportska zvijezda koja je ušla u top 10.

Britney Spears je šesta, a sedma je grupa U2, koja se opet vratila u prvih 100. Sandra Bullock, koja je ove godine dobila “Oscara” za najbolju glumicu, skočila je s 92. na osmo mjesto. Johnny Depp je također napravio iskorak plasmanom na deveto mjesto. Prvih deset zaključila je Madonna koja je godinu ranije bila treća.

Od ostalih, treba spomenuti da je grupa “Coldplay” pala s 20. na 35. mjesto, prvenstveno zato što su odlučili odmoriti od turneja i posvetiti se snimanju u studiju. Zvijezda “Harryja Pottera”, Daniel Radcliffe, plasirao se na 82. mjesto.

Popularnost serijala "Sumrak", koja se ogleda u plasmanu glumice Kirsten Stewart na 66. i glumca Roberta Pattinsona na 50. mjesto, prvi put je spomenuta na ovoj listi.

Ove godine magazin "Forbes" je u obzir uzeo pojavljivanje slavnih ličnosti na Facebooku i Twitteru, što je u konačnici imalo utjecaj na ocjenu njihovog pojavljivanja u medijima.

Prvih deset:

  1. Oprah Winfrey
  2. Beyonce
  3. James Cameron
  4. Lady Gaga
  5. Tiger Woods
  1. Britney Spears
  2. Grupa U2
  3. Sandra Bullock
  4. Johnny Depp
  5. Madonna