{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Oprah Winfrey donirala 12 miliona dolara muzeju u Washingtonu

13.6.2013. u 09:21
1
9
Oprah Winfrey donirala 12 miliona dolara muzeju u Washingtonu
1
Oprah Winfrey donirala 12 miliona dolara muzeju u Washingtonu
Oprah Winfrey
Poznata voditeljica američkog talk-showa Oprah Winfrey donirat će 12 miliona dolara novom muzeju u Washingtonu, koji je posvećen afričko-američkoj historiji.
Prethodno je poklonila milion dolara Nacionalnom muzeju afričko-američke historije i kulture, no nova donacija je najveća do sada.

Izgradnja muzeja u Washingotnu trebala bi biti završena do 2015. godine. U njemu će se nalaziti i teatar sa 35 sjedećih mjesta, koji će nositi ime Oprah Winfrey, koja je ujedno i članica savjetodavnog vijeća muzeja.

Direktor muzeja izjavio je kako je ova žena medijski mogul uključena u kreiranje muzeja te da će u njemu biti smješten i dio uspomena iz njene karijere.

Direktor je izjavio kako bi volio imati jedan od mikrofona koje je ona koristila tokom televizijskog showa, jednog od najgledanijih programa u historiji SAD-a, koji je okončan 2011. godine, nakon 25 godina emitovanja. Mikrofon bi dodao muzejskoj kolekciji koja sada ima 22.000 predmeta.

Kolekcija pomaže u pričanju afričko-američke historije od doba ropstva do perioda nakon Građanskog rata, doba ljudskih prava te renesanse i 21. stoljeća.

"Duboko cijenim to što su dio odlučili posvetiti meni. Investiranjem u ovaj muzej želim pomoći očuvanju naše kulture i historije, kako bi priče o onome što jesmo živjele za buduće generacije", istakla je Oprah.

Troškovi izgradnje muzeja su blizu 500 miliona dolara. Vlada SAD-a izdvojila je polovinu te sume, dok se ostatak prikuplja zahvaljujući privatnim donacijama.

Među eksponatima će se naći i stakleni lijes u kojem se nalazilo tijelo 14-godišnjeg Emmetta Tilla koji je ubijen 1955. godine u Mississippiju jer je odao bjelkinje koje su pomagale i poticale na borbu za ljudska prava. Najveći eksponat muzeja bit će robovska kabina South Carolina, koja datira iz 19. stoljeća.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: