{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Oprah Winfrey donirala 12 miliona dolara muzeju u Washingtonu

13.6.2013. u 09:21
1
9
Oprah Winfrey donirala 12 miliona dolara muzeju u Washingtonu
1
Oprah Winfrey donirala 12 miliona dolara muzeju u Washingtonu
Oprah Winfrey
Poznata voditeljica američkog talk-showa Oprah Winfrey donirat će 12 miliona dolara novom muzeju u Washingtonu, koji je posvećen afričko-američkoj historiji.
Prethodno je poklonila milion dolara Nacionalnom muzeju afričko-američke historije i kulture, no nova donacija je najveća do sada.

Izgradnja muzeja u Washingotnu trebala bi biti završena do 2015. godine. U njemu će se nalaziti i teatar sa 35 sjedećih mjesta, koji će nositi ime Oprah Winfrey, koja je ujedno i članica savjetodavnog vijeća muzeja.

Direktor muzeja izjavio je kako je ova žena medijski mogul uključena u kreiranje muzeja te da će u njemu biti smješten i dio uspomena iz njene karijere.

Direktor je izjavio kako bi volio imati jedan od mikrofona koje je ona koristila tokom televizijskog showa, jednog od najgledanijih programa u historiji SAD-a, koji je okončan 2011. godine, nakon 25 godina emitovanja. Mikrofon bi dodao muzejskoj kolekciji koja sada ima 22.000 predmeta.

Kolekcija pomaže u pričanju afričko-američke historije od doba ropstva do perioda nakon Građanskog rata, doba ljudskih prava te renesanse i 21. stoljeća.

"Duboko cijenim to što su dio odlučili posvetiti meni. Investiranjem u ovaj muzej želim pomoći očuvanju naše kulture i historije, kako bi priče o onome što jesmo živjele za buduće generacije", istakla je Oprah.

Troškovi izgradnje muzeja su blizu 500 miliona dolara. Vlada SAD-a izdvojila je polovinu te sume, dok se ostatak prikuplja zahvaljujući privatnim donacijama.

Među eksponatima će se naći i stakleni lijes u kojem se nalazilo tijelo 14-godišnjeg Emmetta Tilla koji je ubijen 1955. godine u Mississippiju jer je odao bjelkinje koje su pomagale i poticale na borbu za ljudska prava. Najveći eksponat muzeja bit će robovska kabina South Carolina, koja datira iz 19. stoljeća.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Gdje najčešće gledate filmove?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: