SAD
0

Oprah ambasadorica ako Obama pobijedi

Sarajevo-x.com
Kraljica talk showa Oprah Winfrey mogla bi biti predložena za ambasadoricu Sjedinjenih Američkih Država u Velikoj Britaniji, ako je vjerovati pričama bivšeg britanskog diplomate.

Novinar Peter Jay, u reakciji na ovu vijest, izjavio je da bi davanje te uloge Oprah bio "razuman potez" Obamine administracije. Jay, koji je bio britanski ambasador u SAD-u u toku mandata Jimmyja Cartera, govorio je o rezultatima ankete po kojima demokrata vodi u borbi za mjesto u Bijeloj kući.

"Bio bi to potpuno razuman potez," rekao je za Times. "Treba vam neko ko je dovoljno blizak predsjedniku da interpretira događaje. Time bi bila odaslana jasna poruka o novoj administraciji."

Šire se glasine da bi gospođa Winfrey, inače veliki poštovalac Obame, prihvatila ovu ulogu i ostavila posao u kojem je proglašena najutjecajnijom ženom na televiziji i koje u prosjeku prati oko osam miliona gledalaca.

54-godišnja voditeljica bila je na udaru kritika zbog velike podrške koju je pružala Baracku Obami. U toku kampanje protiv Hillary Clinton optuživana je da joj je rasa bitnija od spola.

Mnogi su istakli da bi poželjniji kandidat za ambasadoricu u Britaniji bila Caroline Kennedy, kćerka nekadašnjeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, poginulog u atentatu. Ova 50-godišnjakinja javno je podržala senatora Obamu na nedavnoj demokratskoj konvenciji u Denveru.