Mikrofon im donio bogatstvo
3

One su najviše zaradile u 2012. godini

Klix.ba
Britney Spears
O Britney Spears, Beyonce i Rihanni mnogo se pričalo i pisalo u 2012. godini. Njihov glas, mikrofon i slava donijeli su im milione dolara i dokazale su da su upravo žene te koje upravljaju svijetom.

Ovo je lista 10 pjevačica koje su zaradile najviše novca u ovoj godini.

1. Britney Spears - 58 miliona dolara

Tridesetjednogodišnja pop pjevačica nalazi se na prvom mjestu Forbesove liste s najviše zarađenih miliona u svijetu muzike. Turneje, ulaganja i linija parfema Elizabeth Arden zaslužni su za veliku svotu novca na njenom računu. Njen posljednji album "Femme Fatale" dobio je platinasti certifikat u SAD-u.

2. Taylor Swift - 57 miliona dolara

Countrey pjevačica zarađivala je više od milion dolara po noći tokom ovogodišnje turneje. Novac su joj donijeli i ulagači CoverGirls i Sony te posljednji album "Red", koji je prodan u 1,2 miliona primjeraka u prvoj sedmici.

3. Rihanna - 53 miliona dolara

Diva porijeklom s Barbadosa našla se pri vrhu ove liste zahvaljujući saradnji sa Vita Cocoom i Niveom, parfemu Reb'l Fleur i turneji s gustim rasporedom koncerata.

4. Lady Gaga - 52 miliona dolara

Popularna pjevačica zaradila je najviše novca od prodaje albuma, ali i novog parfema Fame. Sada slijede turneja i novi album.

5. Katy Perry - 45 miliona dolara

Kalifornijska djevojka nastavlja dobro zarađivati. Učesnici turneje "California Dreams" zaradili su 60 miliona dolara. Ona je jedina pjevačica uz Michaela Jacksona čijih se pet singlova s istog albuma našlo na prvom mjestu top-lista.

6. Beyonce - 40 miliona dolara

Beyonce je napravila pauzu od čestih nastupa nakon porođaja u januaru, ali i dalje zarađuje na starim hitovima i aktivnostima koje nisu vezane za muziku. Njena linija odjeće House of Dereon itekako je prodavana. Sada slijedi ugovor s Pepsijem vrijedan 50 miliona dolara i izdavanje novog albuma.

7. Adele - 35 miliona dolara

Ko kaže da je muzika na CD-ovima propala investicija? Ova Britanka je prodala više od 23 miliona kopija albuma koji je izašao 21. februara i dobila šest Grammyja za svoj trud.

8. Sade - 33 miliona dolara

Nigerijka s britanskim državljanstvom zaradila je najviše novca zahvaljujući turneji u kojoj je održala više od 100 koncerata u kratkom periodu.

9. Madonna - 30 miliona dolara

Posljednja turneja, ulagači, linija cipela, parfem te honorari od starih hitova donijeli su Madonni veliku zaradu u ovoj godini.

10. Shakira - 20 miliona dolara

Kolumbijka zanosnih oblina nalazi se na desetom mjestu liste zahvaljujući učešću i live showovima, prodaji albuma i novom parfemu Elixir.