Showbiz
0

Okončan štrajk u Hollywoodu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka industrija zabave može odahnuti. Pisci se nakon 3 mjeseca vraćaju na posao, snimanje popularnih serija se nastavlja, a ni Oskari više nisu pod znakom upitnika. Udruga američkih pisaca u srijedu je objavila i službeni prekid štrajka koji je započeo 5. novembra prošle godine oko uvjeta plaćanja njihovih autorskih djela na internetu i drugim novim medijima.

Čak je 92 posto scenarista iz Los Angelesa i New Yorka glasalo za povratak na posao. "Štrajk je gotov. Naše je članstvo glasalo i pisci se vraćaju na posao", rekao je predsjednik zapadnog ogranka Udruge Patric M. Verrone, objavio je BBC.

"Nije to bio štrajk koji smo htjeli, ali smo ga morali provesti kako bismo izborili zakonsko pravo i postigli prihvatljive uvjete pisanja za nove medije i Internet.

Umjesto da smo isključeni, pisci će sada voditi na putu gdje TV prelazi na internet. Platforma za nove medije je stvorena." Istočnom i zapadnom ogranku Udruge pisaca sada predstoji ratifikacija novog, trogodišnjeg ugovora s televizijskim i filmskim producentima, a glasanje će se održati 25. februara 2008.

Oglasili su se i producenti: "Ovo je dan olakšanja i optimizma za sve u industriji zabave. Sada se svi možemo vratiti na posao. Štrajk je bio iznimno težak za sve nas, ali najviše su pogođeni radnici i obitelji koji su ekonomski ovisni o našoj industriji."

Procjenjuje se da zbog štrajka gubici holivudske filmske i TV-industrije iznose oko 650 milijuna dolara. Izvršni šefovi studija smatraju da će biti potrebna dva mjeseca za prilagodbu novim uvjetima. Ujedno moraju odlučiti koje će se od 65 serija pogođenih štrajkom nastaviti snimati, dok će hitovi poput Dr. Housea, Uvoda u anatomiju, CSI-ja i Kućanica vjerojatno imati prednost.