Francuski sud
0

Odšteta za fotografije princeze Diane

Sarajevo-x.com
Britanskom fotografu koji je snimio fotografije britanske princeze Diane na jahti njenog ljubavnika Mohameda Al Fayeda 1997. godine, sud u Parizu naredio je da mora platiti 5.000 eura odštete vlasniku lanca prodavnica i kompanija Harrods.

Četrdesetjednogodišnji Jason Fraser prvo je oslobođen optužbi za kršenje francuskih zakona o privatnosti zbog snimanja spornih fotografija. Međutim, sud u Parizu preinačio je tu presudu, te sada znatiželjni fotograf mora platiti odštetu Mohamedu Al Fayedu, ocu Dodija Al Fayeda, u iznosu od 5.000 eura, saznaje u petak BBC.

"Imam povjerenja i očekujem da će francuski Vrhovni sud opovrgnuti ovu presudu i tako održati moju vjeru u zdrav razum i ispravnost francuskog pravnog sistema", prokomentarisao je londonski fotograf.

Izdavači Franche Dimanchea kažnjeni su istim iznosom zbog objavljivanja ovih fotografija.

Fotografije, na kojima princeza Diana ljubi svog dečka, snimljene su samo nekoliko dana prije tragične saobraćajne nesreće u Parizu u augustu 1997. godine, u kojoj su oboje izgubili život.

Jahta je bila na italijanskoj rivijeri, međutim, suđenje je održano u Francuskoj, jer su navedene fotografije objavljene u britanskim tabloidima prodavane širom Francuske, a i lokalne novine i magazini su ih preuzeli i objavili u svojim publikacijama.