{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Objavljeno pismo u kojem je princeza Diana otkrila kako joj je Majka Tereza promijenila život

20.8.2017. u 22:25
1
22
Objavljeno pismo u kojem je princeza Diana otkrila kako joj je Majka Tereza promijenila život
1
Objavljeno pismo u kojem je princeza Diana otkrila kako joj je Majka Tereza promijenila život
Princeza Diana (Foto: AFP)
U javnost je dospjelo pismo princeze Diane u kojem je objašnjeno kako je Majka Tereza promijenila njen život zauvijek.
Princeza Diana posjetila je misionarsku kuću i sirotište u Calcutti u februaru 1992. godine kada je njen brak s princom Charlesom bio u krizi. Tvrdi da se dogodilo nešto "veoma duboko" kada je u kući Majke Tereze upoznala časne sestre.

Osim toga, Diana je upoznala bolesnu djecu o kojoj je brinula Majka Tereza. Kada se vratila, napisala je molitvu koju je u povjerenju poslala batleru Paulu Burrellu.

"Danas sam u domu Majke Tereze pronašla smjer koji tražim sve ove godine. Sestre su mi pjevale i doživjela sam duboko duhovno iskustvo. Svjetlost je zasjala s tih dama, rekla bih svetaca u nedostatku bolje riječi, njihov pogled bio je pun ljubavi, a njihovi dodiri topli", napisala je Diana u pratećoj poruci.Majka Tereza tada je bila previše bolesna da bi se upoznala s Dianom, ali su se sastale kasnije u njenom samostanu u Rimu.

"Diana je bila veoma duhovna. Iskustvo molitve sa časnim sestrama i promatranje bolesna djece postavilo je novi put za Dianu. Dobila je misiju i pronašla duboku duhovnost s Majkom Terezom. Nema sumnje je upravo to inspiriralo njen humanitarni rad", rekao je Burrell.

Dogodilo se to za vrijeme Dianine posjete Indiji gdje je nastala poznata fotografija na kojoj princeza sjedi sama ispred Taj Mahala. Rastava s princom Charlesom uslijedila je deset mjeseci nakon toga. Burrell priča kako je ta posjeta bila "poziv za pomoć onima u potrebi", iako je u isto vrijeme njen život bio pun turbulencija.

"Rekla mi je kako se njen život zauvijek promijenio. Rekla mi je da su časne sestre anđeli koji su poslani na zemlju kako bi završile božiji posao", rekao je Burrell.Ispričao je i kako mu je rekla da nije dostojna ni prošetati koracima Majke Tereze, ali da će bar pokušati slijediti njen primjer.

"Nekoliko sedmica prije njene smrti pratio sam je u ratom zahvaćenu Bosnu. U Sarajevo smo našli dijete sklupčano na podu. Diana ga je podigla i zagrlila. Kada je dijete otvorilo oči vidjeli smo da je slijepo. Svjedočio sam načemu posebnom. Shvatio sam da je ona mnogo toga naučila od Majke Tereze i da njen rad prolazi kroz princezu", rekao je Burrell.

Majka Tereza preminula je pet dana nakon princeze Diane, a Burrell kaže kako voli misliti da su njih dvije zajedno otišle na nebo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li ste zadovoljni kvalitetom kulturnih manifestacija u BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: