Opisali kompletan slučaj
57

New York Times analizirao snimak razgovora Danijele Štajnfeld i Branislava Lečića

L. K.
Danijela Štajnfeld i Branislav Lečić
Danijela Štajnfeld i Branislav Lečić
New York Times je sinoć objavio intervju s glumicom i rediteljicom Danijelom Štajnfeld te je kroz tekst predstavio i analizu snimka razgovora Branislava Lečića i srbijanske glumice.
NY Times je preslušao snimak razgovora između Štajnfeld i Lečića te su istakli kako nema indicija da razgovor predstavlja uvježbavanje dijaloga. Podsjetimo, Štajnfeld je snimak kompletnog razgovora u trajanju od 77 minuta dostavila Tužilaštvu Srbije, a javnosti je dostupan samo kraći dvominutni zapis.

"Dijelovi razgovora su nerazumljivi i zagušeni bukom, no nema indicija da su uvježbavali dijalog. Iako su njihovi glasovi prigušeni i razgovor često djeluje prijateljski, glumicin glas postaje oštriji kad opisuje koliko je povrijeđena time što je Lečić uradio. S druge strane, Lečić odgovara na način koji pokazuje da on vjeruje da je ona pristala na ono što se dogodilo", piše američki medij.

"Nikada nisam imao seksualni odnos s njom. Sve ostalo bila bi laž", rekao je Lečić za NY Times. Srbijanski glumac dodaje kako su se sreli kako bi razgovarali o potencijalnoj saradnji, kao i da duža verzija snimka otkriva širi kontektst - odnosno da su njih dvoje improvizovali dijalog i da ona vjerovatno tvrdi da ju je napao kako bi promovisala film.

"Možda je očekivala nešto više, možda se želi osvetiti zato što se ništa nije dogodilo. Možda želi graditi svoju priču kroz mene. Loš marketing je također marketing", zaključio je Lečić.

U ostatku teksta NY Times opisuje hronologiju događaja, glumicinu selidbu u SAD, trenutnu situaciju u vezi s prijavljivanjem seksualnog nasilja u Srbiji...