Bolest ga onesposobila
24

Nekadašnji kralj noćnog života planira sebi okončati život: Godinama sam poput biljke

I. B.
Mark je bio vlasnik najpoznatijeg njujorškog noćnog kluba  (Foto: Twitter)
Mark je bio vlasnik najpoznatijeg njujorškog noćnog kluba (Foto: Twitter)
Mark Fleischman, nekadašnji kralj noćnog života i bivši vlasnik kluba "Studio 54" u New Yorku, podijelio je šokantno priznanje otkrivši da planira okončati svoj život nakon što ga je misteriozna bolest "pretvorila u biljku".

Fleischman koji ima 82 godine, otkrio je za strane medije kako je potrošio 15.000 dolara na jednosmjerni let za Zürich, gdje planira otići u organizaciju Dignitas koja potpomaže onima koji pate od teških bolesti u okončavanju njihovog života.

Na ovaj potez, Fleischman se odlučio nakon što se od 2016. godine bori sa bolešću koju njegovi liječnici nisu uspjeli dijagnosticirati, a koja ga je prikovala za krevet.

"Ne mogu hodati, moj govor je sje*an i ne mogu učiniti ništa za sebe. Žena mi pomaže da legnem u krevet, a ja se nisam u stanju sam ni obući. Ovo mi je najlakši izlaz", rekao je Fleischman.

Mark koji je zapamćen po svom druženju sa Rolling Stonesima, Robinom Williamsom, Rickom Jamesom i Johnom Belushijem, vodio je "Studio 54" kada je bio jedan od najvećih klubova na svijetu. Mjesto koje je okupljalo zvijezde A-liste, ujedno je bilo leglo alkohola, droge i seksa, popraćeno brojnim skandalima.

Ovaj 82-godišinjak očuh je i dvoje djece koje njegova supruga Mimi ima iz prijašnje veze, a svoju bolest otkrio je prije 8 godina u svom domu u Kaliforniji kada je osjetio da mu lijeva noga "zaostaje" za drugom.

Kako je istakao, posljednje dvije godine razmišlja o ovom potezu, a opcija odlaska u Švicarsku učinila mu se najprihvatljivijom.

"Bit će užasno. Mark je moj saputnik i predani smo jedno drugom. Dakle, to će biti kraj i jednog dijela mene. Međutim, on mi nije ostavio izbor. Moram poštovati njegovu odluku", rekla je njegova supruga Mimi.

Istakla je kako je njen suprug u "goroj situaciji nego da je paraliziran": "Liječnici su prvobitno mislili da ima neki oblik Parkinsonove bolesti. Ali ispostavilo se da nije tako. Niko ne zna šta mu je", rekla je.

Mimi je uspjela uspostaviti kontakt sa Dignitasom, a oni su sa njenim suprugom obavili niz razgovora i psiholoških testova kako bi ustanovili da je "siguran u svoju odluku".

Fleischmanov odlazak za Zürich zakazan je za 8. juli, pet dana prije njegove "planirane smrti", a dane u međuvremenu iskoristiti će da uživa sa svojom suprugom.