Showbiz
1

Ne tako uspješna aukcija predmeta ABBA-e

FENA
Članovi grupe ABBA
Članovi grupe ABBA
Aukcija na kojoj su se prodavali predmeti u vezi s legendarnim švedskim sastavom ABBA-om donijela je zaradu manju od očekivane, saopćila je švedska aukcijska kuća koja je organizovala prodaju.

Konačni rezultat je 560.000 kruna (64.000 eura), rekao je za France Presse zamjenik direktora Stockholms Auktionsverka Christian Minnhagen. Kuća je očekivala zaradu od 800.000 kruna.

"Rezultat je slabiji nego što smo očekivali", priznao je. Ne treba zaboraviti da je ovo prvi put da se takva prodaja organizuje, napomenuo je Minnhagen, istaknuvši da su neke stvari postigle višu cijenu od očekivane.

Među njima su ljubičasta jakna s imenom grupe, koja je prodana za 31 500 kruna, sedam puta više od početne cijene, te CD, koji je izašao u 200 primjeraka, prodan je za 42.000 kruna, a početna cijena mu je bila 25.000 kruna.

Kolekcionar Thomas Nordin odlučio se riješiti oko 25.000 predmeta povezanih s tim pop sastavom. Predmete je počeo skupljati 1974. godine, kada je imao devet godina i kaže da će zadržati samo one "koji ne zauzimaju puno mjesta", kao što je razglednica koju je potpisalo svih četvero članova sastava: Agnetha Faeltskog, Bjoern Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad i Benny Andersson.

Predmeti koji nisu pronašli kupca ponudit će se na aukciji najesen, po nižoj cijeni.