Odgovor na optužbe
0

Naomi Campbell: "Nemam razloga lagati"

Sarajevo-x.com
Naomi Campbell
Naomi Campbell
Model Nyomi Campell rekla je da nema razlog da govori bilo šta osim istine na suđenju za ratne zločine bivšeg liberijskog vođe Charlesa Taylora, nakon što su njena bivša menadžerica, Carole White, i holivudska glumica Mia Farrow na sudu izjavile da je netačna izjava Campbellove da nije znala ko joj je dao "krvave dijamante".

Manekenka je bila na zabavi koju je organizovao Nelson Mandela u Južnoj Africi u septembru 1997. godine na kojoj su bile i Farrow i White.

Londončanka (40) rekla je Specijalnom sudu za Sierra Leone u Hagu prošle srijede da je poslije zabave dobila "nekoliko prljavih kamenčića" koja su joj donijeli nepoznati muškarci u njenu sobu.

Campbell je izjavila da nije shvatila da su to bili dijamanti, a nije joj ni rečeno ko ih je poslao.

U protekla dva dana skupljale su se oprečne izjave Campbellovoj koje su dale Farrow i White, a obje su rekle sudu u Hagu da je manekenka znala da je poklon stigao od Taylora.

"Nemam nikakvu korist od toga. Ništa ne bih dobila. Ja sam crnkinja koja će uvijek podržavati dobre stvari, posebno one koje se čine za Afriku", rekla je u izjavi za novinare.

Campbellovu su kritikovali jer je rekla da joj je pojavljivanje na sudu veoma nezgodno.

Kada je tužiteljica Brenda Hollis pitala da li je nervozna, odgovorila je: "Zaista nisam željela biti ovdje. Natjerana sam da se pojavim, pa samo želim da ovo završim što prije i da krenem dalje sa svojim životom".

Suprotno prošlosedmičnom svjedočenju Campbellove, Whiteova je rekla da se Taylor udvarao zvijezdi za vrijeme humanitarne večere koju je 1997. godine organizovao Nelson Mandela.

Taylor (62) je u Hagu zbog učešća u građanskom ratu u Sierra Leoneu od 1991. do 2001. godine u kojem je 120.000 ljudi izgubilo život.

Prema svjedočenju menadžerice, Campbellova je bila "veoma razočarana" zbog toga što su dijamanti izgledali kao prljavi kamenčići i nisu bili impresivni. Odlučila je da ih da Fondu za djecu Nelsona Mendele, jer ih nije mogla iznijeti iz države.

Tužioci žele dokazati da je Taylor donio nebrušene dijamante u Južnu Afriku 1997. godine da bi ih prodao ili zamijenio za oružje namijenjeno pobunjenicima u Sierra Leoneu.

Taylor poriče 11 optužbi za podsticanje ubistava, silovanja, trgovinu bijelim robljem, sakaćenje i regrutovanje djece u vojsku.