Mia Farrow u Hagu
0

"Naomi Campbell je pričala kako je od Taylora dobila dijamant"

Sarajevo-x.com
Mia Farrow (Foto: AP)
Mia Farrow (Foto: AP)
Glumica Mia Farrow svjedočila je pred sudom u Hagu u slučaju bivšeg liberijskog predsjednika Charlesa Taylora. Suprotno riječima britanskog modela Naomi Campbell, Farrow tvrdi da je Campbell izjavila kako je od Taylora preko posrednika primila veliki dijamant.

Podsjetimo, Tayloru se sudi zbog zločina počinjenih u građanskom ratu u Sierra Leoneu, a poznata glumica je svjedočila o slučaju "krvavih dijamanata", za koje se vjeruje da su korišteni za finansiranje pobunjenika.

Campbell je u svom pojavljivanju u Hagu potvrdila da je primila "nekoliko nebrušenih kamenčića", te da su joj oni doneseni u sobu, ali da nije znala ko ih je poslao.

Farrow, naprotiv, tvrdi kako je 40-godišnja manekenka izjavila da joj je nakon večere u domu bivšeg južnoafričkog predsjednika Nelsona Mandele muškarac kojeg je poslao Taylor uručio veliki dijamant. O tome je, tvrdi glumica, Campbell govorila sljedećeg jutra za doručkom i prije nego je sjela za sto.

Farrow je dodala i to kako je Naomi namjeravala dijamant pokloniti dječijoj fondaciji Nelsona Mandele.

Manekenka je prošle sedmice na svjedočenju pred tribunalom potvrdila da je "kamenčiće" već sljedećeg jutra poklonila upravo Jeremyju Ractliffeu iz te humanitarne organizacije.

Bivši predsjednik Liberije sumnjiči se da je koristio ilegalne rudnike dijamanata kako bi osigurao sredstva za naoružavanje pobunjenika u toku građanskog rata od 1991. do 2001. godine. On negira sve optužbe.