714 miliona dolara
200

Najpoznatiji azijski glumac Chow Yun-fat svoje bogatstvo daruje u humanitarne svrhe

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Najveća azijska filmska zvijezda s međunarodnom karijerom Chow Yun-fat (63) ovih je dana objavio da sve svoje bogatstvo daruje u dobrotvorne svrhe.

Riječ je o iznosu od skoro 714 miliona američkih dolara, a zvijezda filmova "Tigar i zmaj", "Pirati s Kariba: Na kraju svijeta" i "Anna i kralj", smatra kako imati puno novca ne znači biti sretan.

Najteža stvar u životu ne odnosi se na to koliko novaca možeš zaraditi nego kako pritom zadržati mirno stanje uma i živjeti ostatak života na jednostavan i opušten način, kaže Chow Yun-fat, čiji je san biti normalna i jednostavna osoba.

"Novac zapravo ne pripada meni, ja njime samo privremeno upravljam", izjavio je novinarima tokom promocije novog filma "Project Gutenberg".

Glumac i inače živi jako skromno i troši samo oko 100 dolara mjesečno.

Robu kupuje na sniženjima, koristi javni prijevoz, a od skupih restorana više voli ulične štandove.

Zanimljivo je također da je tek nedavno kupio pametni telefon, nakon što mu je Nokia, koju je kupio prije 17 godina, prestala raditi.

Chow Yun-fat proslavio se akcijskim filmovima tokom osamdesetih i devedesetih. U svojoj bogatoj karijeri glumio je u više od 80 filmova i 24 televizijske serije. Tri puta je dobio honkongšku filmsku nagradu za najboljeg glumca, a također je i dvostruki dobitnik tajvanske filmske nagrade Zlatni konj za najboljeg glumca.