Kulturna manifestacija
15

Najavni plakat Splitskog ljeta izazvao kontroverze: Na nivou "niskobudžetnog porno filma"

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Najavni plakat 69. izdanja Splitskog ljeta izazvao je prilične kontroverze u susjednoj Hrvatskoj, a tamošnji političar ga je okarakterisao kao djelo na nivou "niskobudžetnog pornića".

Plakat Splitskog ljeta prikazuje usne i dva jezika koji se dodiruju, a mnogima je ovakav dizajn bio isuviše provokativan, pa čak i degutantan.

Među prvima se oglasio gradski vijećnik iz Splita Josip Markotić koji je na svom Facebook profilu poručio da na ovaj način učestvuju u degradiranju grada.

Najavni plakat 69. Splitskog ljeta
Najavni plakat 69. Splitskog ljeta

"Bravo ekipa iz HNK! Bravo! Kakva hrabrost! Kakva originalnost! Računate vi, kad nas turisti mogu praviti budalama, povraćati i spolno općiti na svakom kantunu ulice, pišati po spomenicima kulture i UNESCO-voj baštini, što ne bi i vi dali svoj 'kulturni' doprinos najstarijoj (uz Dubrovačke ljetne igre) i najznačajnijoj kulturnoj manifestaciji u državi, a i šire", naveo je.

Markotić je kritikovao jer "najveću i najvažniju kulturnu instituciju u gradu" reklamiraju "lizanjem kako bi zaintrigirali i i privukli publiku na opere i drame".

"Jer, zamisli originalnosti: u 21. stoljeću provocirati i privlačiti publiku seksom. wow", poručio je u nastavku te optužio nadležne.

"Tako nam i treba, jer grad koji dopušta da po njemu pišai povraća ko god se sjeti, zašto ne bi dopustio da mu i najznačajniju kulturnu instituciju i manifestaciju reklamiraju plakatima razine niskobudžetnog pornića", naveo je.