Dorotheum
0

Na aukciji narukvica Romy Schneider

Sarajevo-x.com
Glavna atrakcija na aukciji nakita u bečkoj aukcijskoj kući Dorotheum 17. oktobra sigurno će biti zlatna narukvica slavne austrijske glumice Romy Schneider, koja bi 23. septembra slavila svoj sedamdeseti rođendan. Glumica, najpoznatija po ulozi carice Sisi, umrla je u Parizu 1982. godine.

Kratko nakon što će se preseliti u Pariz kod Alena Delona 1958. godine, Romy je u bečkom hotelu Sacher prodala svoju narukvicu pod uslovom da je ne prodaju prije njene smrti. Narukvica je pedeset godina bila u vlasništvu jednog obožavatelja i sada ide na dražbu.

Na zlatnoj narukvici se nalazi 25 privjesaka od kojih većina ima gravuru – datum njenog 18. rođendana (23.9.56.), njen horoskopski znak djevicu ili datum premijere rimejka "Posljednji čovjek“ u Dizeldorfu 14.10.1955. godine, u kojem je igrala glavnu ulogu.

Ovaj "neprocjenjivi“ unikat je procijenjen na 2.500 do 3.500 eura. Dorotheum je osnovan 1707. godine i važi za vodeću aukcijsku kuću u Austriji, Srednjoj Evropi i na njemačkom govornom području i jednu od vodećih u svijetu.