Ispovijest Geoffa Dwighta
0

Mrzi pjesme svog brata Eltona Johna i nije pričao s njim 20 godina

Sarajevo-x.com
Geoff Dwight
Geoff Dwight
Brat britanske zvijezde Eltona Johna, Geoff Dwight, živi u kolibici u selu Ruthin u Sjevernom Walesu sa svojom 47-godišnjom djevojkom Karen, jednim od svojih sedmero djece i mačkom. Gradi šatore, harfe, puši travu i sluša muziku, ali ne voli pjesme svog brata.

"Volim muziku. Ne mogu reći da sam muzikalan, ali sviram gitaru i slušam sve što je dobro - country, rock, pop", ispričao je za "Daily Mail".

Za Johnove pjesme kaže: "Ne. To nije ono što mi se sviđa, tako da ih slušam samo kad moram, naprimjer kad kupujem u prodavnici a oni puštaju te stvari."

Braća po ocu

Geoff i Elton imaju istog oca, pokojnog Stanleya Dwighta, pilota iz Drugog svjetskog rata, koji se prvo oženio Eltonovom majkom Sheilom, a kasnije i Ednom, majkom Geoffa, Stana, Simona i Roberta. Uprkos tome, Geoff i Elton se nisu vidjeli godinama.

Sve je počelo sedamdesetih godina, kada je Elton počeo kritikovati oca Stanleya u intervjuima, osuđujući ga da je bolestan za kontrolisanjem svih, pa mu je tako zabranio da u bašti igra fudbal, da sluša pop-muziku, nosi modernu odjeću, pa čak i da jede celer, jer je previše bučan.

Tada je istakao kako je njegov smiješni stil zapravo reakcija na Stanleyeva pravila i okrutnost.

Geoff, pak, tvrdi suprotno.

"Tata jeste bio grozan čovjek, ali je bio drag. Uvijek je ljenčario u dvorištu. Kad gledate Eltona na pozornici, vidite da je on isti svoj otac, osim dobrog izgleda. Nijedan od nas nije naslijedio njegov izgled", ispričao je Eltonov brat.

"Otac je želio da Elton bude muzičar"

"Tata je bio lud za fudbalom i Eltona je vodio da gleda Watford. Elton je bio jedini od nas s otvorenim računom za kupovinu odjeće u Horne Brothersu u Londonu. Jedinom mu je bilo dozvoljeno da uzme šta želi, a tata bi to potom platio", otkrio je u razgovoru Geoff.

Negirajući Eltonove navode o zabrani slušanja pop-muzike, rekao je: "Pa tata je imao vlastiti bend, zaboga. On je Eltonu kupio klavir i plaćao mu časove sviranja. Želio je da Elton bude muzičar."

Dvojici braće nije bilo suđeno da budu bliski. Kad se njihov otac drugi put oženio, Elton je već bio na putu slave.

"Prvi put sam sreo Eltona kad mi je bilo pet godina. On je već bio zvijezda, što je bilo jako uzbudljivo", prisjetio se Geoff. "Svi smo išli u Liverpool da ga gledamo. Sjećam se hiljada ljudi koji su se gurali da uđu, a mi smo bili VIP i ušli smo sa stražnje strane."

Elton se povremeno pojavljivao i igrao fudbal s mlađom braćom.

"Donosio nam je poklone koje su mu obožavateljke bacale - razne medvjediće i slične stvari", kazao je Geoff.

Sredinom sedamdesetih počeo je uzimati drogu i osjećati se loše zbog niskog rasta. Zabavljao se kao lud, a istovremeno su njegove pjesme zauzimale vrhove lista. U isto vrijeme Geoff je odrastao u Ruthinu, pa iako je dobio stipendiju za dalje školovanje, sa 18 je uhvaćen u pljački i četiri godine je proveo u zatvoru.

"Bilo je grozno. Opljačkali smo pogrešnu kuću", prevrnuo je očima prisjećajući se.

Jedan brat se razmetao, drugi spavao na slami

Sljedećih deset godina proveo je radeći čudne poslove, uplićući se u svijet droge, ali i okrećući se religiji. Neko vrijeme je jedva sastavljao kraj s krajem.

Godine 1995. iznajmio je svoj dom, a on se preselio u kolibu u vrtu, gdje je spavao na slamnatom krevetu, jeo povrće koje su mu donosili prijatelji i molio se Krišni.

Nedavno je radio kao programer i kreirao baze podataka, ali mu je lopov odnio laptop i sve što je ikad napravio.

Nikad nije bio u kući svog brata, uvjeren je da je do njega nemoguće doći zbog "svijeta kakav je oko sebe izgradio", pa čak nema ni njegov broj telefona.

"Tata je spavao sa Eltonovom fotografijom"

Jedina prilika kad je pokušao kontaktirati brata bilo je 1991, kad im je otac umro.

"Tata je Eltona jako volio. Šta god bi on govorio o njemu, nije se ljutio i nikad nije rekao nijednu riječ protiv njega", istakao je brat zvijezde i dodao kako je Stanley spavao sa Eltonovom fotografijom i zvao ga EJ.

"Samo sam želio da mu dam priliku da dođe i vidi oca posljednji put. Nazvao sam njegovog menadžera i zatražio da mu prenese poruku i moj broj, a on mi je se javio nakon više od sedam dana. Kad se konačno javio, bilo je prekasno. Tata je noć prije toga preminuo", kaže Geoff i otkriva da Elton nije došao ni na sahranu.

"Možda nam je učinio uslugu time što nije došao. Da jeste, mediji bi nagrnuli za njim".

Geoff je prokomentarisao i informaciju da je njegov brat želio usvojiti bebu iz Ukrajine.

"Hvala Bogu da nije. Malo je prestar da bi sad postao roditelj, zar ne? Pitam se da li je to bila Davidova ideja (Eltonovog partnera, op.p.)", pita se.

Ističe da je ipak ponosan na brata i da bi ga volio kontaktirati, ali i da mu ga je žao.

"Izgleda mi pomalo usamljen i tužan u svijetu slavnih, gdje morate imati rodbinu koja će vas održavati normalnim. Za to rodbina služi", kaže na kraju Geoff.

Na pitanje da li bi se mijenjao s bratom naglašava: "Radije bih bio Geoff Dwight nego Elton John. Ovdje u Ruthinu imam sve bogatstvo koje želim."