"Tužno je biti djetinjast"
53

Mr. Bean odlazi u penziju

Klix.ba
Rowan Atkinson (Foto: AFP)
Rowan Atkinson (Foto: AFP)
Britanski komičar Rowan Atkinson je najavio da je došlo pravo vrijeme za odlazak u penziju.

Pomalo je ironično da je za Atkinsona igranje uloge koja je donosila osmijehe za toliki broj ljudi širom svijeta u stvarnosti postalo malo tužno.

"Stvari koje su za mene donijele najveći komercijalni uspjeh, one fizičke i djetinjaste, će mi najmanje nedostajati. Osim činjenice da ste svakim danom sve manje fizički spremni za neke stvari, činjenica da se neko u pedesetim godinama ponaša tako djetinjasto postaje pomalo tužna. Morate biti pažljivi", rekao je Atkinson.

Mr. Bean, lik kojeg je Atkinson razvio dok je radio na svojoj magistarskoj diplomi na Univerzitetu Oxford, je na televiziji debitirao 1990. godine. Ukupno je snimljeno 14 epizoda. Snimljena su i dva igrana filma, a 2002. godine je urađena i animirana serija.

Atkinson je u nekoliko navrata Beana opisao kao dijete u tijelu odraslog čovjeka, luckastog muškarca kojeg ništa ne dotiče, ali koji na neki način uspijeva prevazići svakodnevne prepreke. Njegov lik, koji rijetko govori, često porede sa likovima koje je igrao Charlie Chaplin i mnogi drugi glumci iz vremena nijemog filma koji su bili poznati po svojoj fizičkoj komediji i teatralnosti.

Atkinson je priznao da ga je igranje uloge Mr. Beana spriječilo u uzimanju ozbiljnijih uloga.