Pjevačica u pokušaju
245

Moralni pad Karleuše: Od sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici do pljuvanja onih koji podržavaju rezoluciju

I. S.
Pixsell: ATAImages/Antonio Ahel
Pixsell: ATAImages/Antonio Ahel
Jelena Karleuša počela je verbalno napadati one koji su podržali usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici. No, mnogi građani Bosne i Hercegovine pamte dane kada je ova srbijanska pjevačica stajala na strani žrtava.
Ona je 2014. godine na Facebooku objavila posvetu žrtvama genocida u Srebrenici.
Screenshot: Facebook
Screenshot: Facebook

"11. 7. 1995. Počnite da brojite do 8.372... Uz svaki izgovoreni broj, zamislite da je jedan čovjek pao... Brojite... 1, 2, 3... 100, 200, 500... 1.000, 2.000, 3.000... Koliko treba vremena da se ubije 8.372 ljudi? Malo vremena i mnogo mržnje, bezumlja i zla. Zar je moguće da se to desilo? Da. Za nauk svima nama, za nauk novim generacijama. Da se ludilo ne ponovi. Srebrenica, 11. 7. 1995.", napisala je tada.

Screenshot: Facebook
Screenshot: Facebook

Na 21. godišnjicu genocida u Srebrenici je podijelila fotografiju tabuta u Potočarima uz opis: "1, 2, 3, 4, 5, otac, sin, brat, 10, 11..."

S obzirom na činjenicu da joj je u proteklih nekoliko godina karijera bila u padu, odlučila se za radikalan korak - približavanje predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Đorđe Stanković, opozicioni narodni poslanik Narodne stranke iz Niša, je prošle godine naveo da će ona od Telekoma Srbije, između ostalog, dobiti 350.000 eura za snimanje albuma.

"Jedna Jelena Karleuša dobit će milion i po eura od Telekoma. Dobit će 350 hiljada eura za svoj album, 150 hiljada za druge troškove i milion eura za emisiju koju će imati na Televiziji Prva. To će biti neki pandan neke bivše emisije koju je držao Ivan Ivanović na toj televiziji, neke emisije zabavnog karaktera koju u ovom momentu političkog, zabavnog karaktera ima Zoran Kesić", kazao je reagujući na novi Zakon o elektronskim komunikacijama u Republičkom parlamentu.

Dodao je da je Telekom Srbija kasica prasica države i da se po potrebi daje raznim kumovima, braći i ostalima, ali se sada daje i onima koji treba da kažu neku dobru riječi kada bude zatrebalo na nekoj televiziji. Karleušin menadžer Zoran Birtašević je za Nova.rs naveo kako tvrdnje Stankovića nisu tačne.

"U pitanju je neistina i ne znam iz kog razloga izmišljotina bez ikakvog dokaza. Niti je to ikakav tačan podatak niti postoji ikakav projekat za koji se dogovaraju takve cifre, pogotovo ne u Srbiji. Ne znam zašto je to taj čovjek izgovorio i šta je njegov krajnji cilj, ali očigledno nije dobra namjera", kazao je.

Ona je album "Alpha" objavila 13. augusta prošle godine, a album "Omega" je objavila sedam dana kasnije. Kao što je moguće vidjeti na YouTubeu, kao prijatelj oba albuma je naveden Telekom Srbija.

Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube

Karleuša je zbog vlastite karijere i snimanja odlučila postati Vučićev megafon. Podsjećamo, prošlog ljeta je bh. glumca Feđu Štukana nazvala "ubicom i islamskim ekstremistom". Obrušila se i na Zorana Kesića.

"Kesiću... Bijedna nesvesna budalo... Nasmijana, a tužna budalo... Zar usred mog grada da se grliš i smiješ s čovjekom koji se zove Feđa Štukan, ubica i islamski ektremista, koji je po sopstvenom priznanju iz snajpera 'ubijao četnike' u ratu? Ovaj, inače, teški heroinski zavisnik je došao iz pi**e materine i iz druge države u moj grad da poziva protiv srpske izabrane vlasti, a ti nesretna budalo Kesiću. Konju torojanski. Bijedniče i izdajniče...", navela je.

Vratimo se na Karleušino omalovažavanje žrtava genocida u Srebrenici. Jučer je na Facebooku objavila Severinin intervju iz 2022. godine u kojem je navela da je u ovom bh. gradu bio genocid i da bi Srbija trebala platiti odštetu te je izvrijeđala.

"Za genocid se krivi čitav narod. Ko ti kaže da se Srbija u toj rezoluciji ne pominje, zašto bi onda Srbija platila odštetu?! Hmmm? Malo logike, lutko, koristi glavicu i za razmišljanje, ne samo za botox. A Srbi, narod koji je najviše stradao u 20. vijeku, mogu samo da budu veliki, ponosni, časni narod. Ne genocidan narod. Jer taj žig neću da nosim ni ja ni moja djeca ni moji unuci jer u moje ime niko nije ubijao nevine ljude u građanskom ratu u Bosni s kojim ja nemam ama baš nikakve veze! P. S. A i tvoj sin, koji je Srbin, nosit će taj žig, ako se ta historijski nepravda desi! Pokušaj da se ne trudiš više da budeš ovoliko 'pametna'", između ostalog je napisala.

Karleuša se nije zaustavila na vrijeđanju Severine. Dok je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija trajalo glasanje o donošenju Rezolucije o genocidu u Srebrenici, pjevačica je zdušno podržavala Vučića.

Screenshot: Instagram
Screenshot: Instagram

"Svim srcem uz predsjednika moje zemlje koji u ovom momentu brani Srbiju i veliki i plemeniti srpski narod od historijske bruke Ujedinjenih nacija", napisala je.

Stojeći na pogrešnoj strani historije, Karleuša je doživjela moralni pad te dokazala da se zapravo uopće ne razlikuje od udovice ratnog zločina Željka Ražnatovića Arkana koju je ranije prozivala.