Showbiz
16

Monica Lewinsky 20 godina nakon afere sa Clintonom: Sramota se lijepi kao katran

Klix.ba
Monica Lewinsky (Foto: EPA)
Monica Lewinsky (Foto: EPA)
Monica Lewinsky je imala 20 godina kada se zaljubila u tadašnjeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Billa Clintona. Isto toliko godina poslije još uvijek osjeti posljedice koje datiraju iz tog perioda.

"Potpuno sam svjesna toga kako me ljudi gledaju. U mom slučaju, vrijeme ne liječi baš sve. Uvijek ću u očima javnosti ostati upamćena kao ljubavnica Billa Clintona", izjavila je za Guardian.

Lewinsky je u Londonu završila psihologiju, a tamo već godinama živi i radi. Iako su u Londonu svi bili blagonakloni prema njoj, jednom je doživjela groznu situaciju.

"Sjedila sam u baru u centru grada, svega tri dana nakon što sam se doselila. Počela sam pričati sa jednom ženom koja je djelovala izuzetno prijatno. Razgovor je trajao skoro sat vremena, da bi mi onda ona iznenada rekla da poznaje neke moćne ljude, da nisam smjela da dolazim u Englesku jer sam nepoželjna. Takve stvari, koliko god glupo djelovale, uvijek vam pravo u lice saspu vašu prošlost i na površinu izbace stvari za koje ste mislili da su potisnute i zaboravljena. Osjećala sam se kao kada me izdala Linda - nemoćno“, izjavila je Monica.

Inače, Linda je njena bivša drugarica s kojom je radila u Bijeloj kući i kojoj je povjerila da je u vezi s predsjednikom. Linda je tajno snimala njene razgovore s predsjednikom, a nakon toga ih predala FBI-u. Jednog dana u restoran u kojem je sjedila Monica upali su agenti, rekli joj da istražuju predsjednika za seksualno uznemiravanje i da mora sarađivati ili u suprotnom ide u zatvor i to 27 godina.

"Moram priznati da me je moj šef iskoristio, ali ja volim kazati da se radilo o vezi na koju smo oboje pristali. Clintonova administracija, ostali političari i mediji su me 'zlostavljali', a taj je žig ostao jer je bio prožet moći“, kaže ona. Danas kaže da se sramota lijepi kao katran.

Monica Lewinsky je odrastala u Beverly Hillsu. Njen otac je bio onkolog, a majka autorica nekoliko knjiga. Imala je problema s težinom kao tinejdžerka. Beverly Hills je loše mjesto za odrastanje, prema njenom mišljenju.

"Bila sam vrlo osjetljiva, tako da to za mene nije bila šala. Sjećam se da sam sjedila na krevetu s roditeljima i s njima pokušavala pronaći rješenje kako da ne plačem i ne budem tužna“, prisjeća se Monica.