Knjiga "spavati s neprijateljem"
0

Modna kreatorka Coco Chanel špijunirala za naciste

FENA
Coco Chanel
Coco Chanel
Francuska modna kreatorka, Coco Chanel špijunirala je za naciste tokom Drugog svjetskog rata u vrijeme kada su Nijemci okupirali Francusku, piše u novoj knjizi ''Spavati s neprijateljem: Tajni rat Coco Chanel'' ("Sleeping with the Enemy: Coco Chanel's Secret War"), koju je napisao Hal Vaughan.

Ova knjiga sadrži jake dokaze da je modna kreatorka živjela dvostruki život i da je špijunirala za svog ljubavnika, barona Hansa Gutnera von Dincklagea, prenosi France Presse.

"Knjiga 'Spavati s neprijateljem' priča o tome kako je poznata modna kreatorka postala njemački operativac, kako i zašto je pristala na brojne špijunske misije, na koji način je pobjegla kada je bila uhapšena u Francuskoj nakon rata", navodi se u saopćenju izdavačke kuće Knopf.

Vaughanova knjiga otkriva da nije samo Coco Chanel radila za vanjsku informaciono i protivobaveštajno odjeljenje vrhovne komande oružanih snaga nacističke Njemačke (Abver), već je takođe i njen ljubavnik Von Dincklage bio ''glavni nacistički špijun''.

Coco Shanel, koja je od siromašnog djeteta postala revolucionarni modni dizajner, preselila se u Švicarsku nakon Drugog svjetskog rata, prije nego što se vratila u Pariz i nastavila svoju uspješnu karijeru u svijetu mode.

Ona nikada nije bila optužena za neko krivično djelo, a umrla je 1971. godine.