Showbiz
800

Miss opkoljenog Sarajeva za Klix.ba: Od kabaš sapuna smo pravili boju za kosu

Piše: Ermina Skorupan-Husejnović
(Foto: Privatni album Inele Nogić )
U vrijeme izbora za Miss u Federaciji BiH i Republici Srpskoj ovih dana, treba se prisjetiti i vremena kada je organizovanje izbora za Miss bilo ravno suludoj ideji. Ipak, te ratne 1993. godine organizovano je ovo takmičenje, a titulu najljepše ponijela je Inela Nogić. Miss opkoljenog Sarajeva postala je simbol otpora glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Sarajevska ljepotica danas živi u Holandiji sa svojom porodicom, ali ipak često posjeti rodno Sarajevo. Prije izbora za Miss, sebe opisuje kao živahnu djevojčicu, pomalo u "tomboy" stilu, koja je uvijek bila spremna za društvo i igru, ali i sitne belaje.

Koliko joj danas znači to što je se mnogi sjećaju kao najljepše djevojke iz tog najtežeg perioda, Miss opkoljenog Sarajeva nam kaže da joj je drago, ali da je ipak posebno to što je nazivaju simbolom otpora, nego što je se sjećaju kao ljepoticu.

"Pa sad ne znam da li me se sjećaju kao najljepše djevojke, ali me se sigurno sjećaju, jer taj ratni period nije period kada se organizuju izbori za najljepšu djevojku", priča Inela Nogić za Klix.ba.

Kaže i da je ta večer imala veliki uticaj na tok njenog života uopće, te da se ovakva dešavanja ne mogu zaboraviti.

"Da nije bilo moje majke i prijateljica nikad se ne bih ni prijavila na izbor za Miss Sarajeva, posebno ne u tom ratnom periodu. Međutim, taj događaj me nije ostavio ravnodušnom. Posebna je bila sloga među djevojkama, međusobno smo dijelile šminku, bodrile jedna drugu... to je bilo jedno predivno druženje pod reflektorima i bijeg za sve učesnice od surove realnosti. Stoga smatram da smo sve pobjednice, jer sve smo imale hrabrosti doći do BKC-a i prkositi u svom tom zlu“, prisjeća se tog juna 1993. godine.

Poseban pokazatelj hrabrosti tih mladih djevojaka je to što su se usudile biti sretne u takvim okolnostima i ratnim vremenima.

"Teško je zamisliti da neko može da bude sretan u ratu, a da ne bude proglašen bezosjećajnim. Neki su tu večer kritikovali što u potpunosti razumijem, no ipak mi je drago da se na kraju vidjela prava poruka izbora", prisjeća se tih vremena najljepša žena opkoljenog Sarajeva i dodaje da je čovjek čudo jer je uspijevao pod granatama organizovati život.

"Odbrambeni mehanizam se aktivira kad se najmanje nadate i tako, iako skoro pa nezamislivo, čovjek živi 'normalno' i u najnenormalnijim situacijama. Jedan primjer toga je i pravljenje farbe za kosu od kabaš sapuna. Riječ 'kandilo' u mom riječniku do tada nije postojalo, a kamoli kako se pravi. Druženja i prijateljstva koja su bila bliža nego ikada, klopanje keksića koji potiču iz 1968. godine, kao da su iz najbolje slastičarne, sam izbor za Miss i mnogi drugi primjeri govore o hrabrosti čovjeka u takvim uslovima“, opisuje naša sagovornica ratne godine.

Djevojke su na izboru za Miss poručile cijelom svijetu "Don't let them kill us" ili "Nemojte dozvoliti da nas ubiju".

"To je bila poruka svijetu da vidi da se jedan narod ne može izbrisati kao da nikad nije postojao, da nam je duh neuništiv. Samim tim stavom mislim da smo tu večer pridobili simpatije".

"Miss Sarajevo" naziv je pjesme koju je legendarni Bonno Vox posvetio Ineli Nogić koja je sa grupom U2 1997. godine bila na turneji.

"Kako da ne budete polaskani kada vam tako veliki bend kao što je U2 posveti pjesmu. Turneja sa njima te 1997. godine mi je pokazala o kakvim ljudskim veličinama se radi. Prejednostavni su, druželjubivi i puni razumijevanja, a sam osjećaj kad su u mom najljepšem, rodnom gradu Sarajevu, počeli da pjevaju pjesmu Miss Sarajevo, dok sam ja tu sa svojim roditeljima stajala i slušala je neopisiv. Suze su potekle i mami i meni. Osjećala sam se stvarno posebnom! Osjećala sam da ipak taj izbor nije bio samo izbor. We did it! We made a difference!", opisuje Inela te posebno emotivne trenutke.

Lentu koju je dobila na izboru čuvala je nekoliko godina ali, nažalost, vrijeme je učinilo svoje.

"Tata je dugo čuvao lentu, ali godine su učinile svoje tako da je natpis 'Miss Sarajevo' jednostavno nestao. Ali, uspomene su te koje se broje", kaže na kraju razgovora Miss opkoljenog Sarajeva.

Inela ne prati izbore za Miss, ali je svakoj pobjednici poželjela da osjeti duševno ispunjenje te titule.