Misija zaštite okoliša
9

Miss Hrvatske Katarina Mamić pokazala kako možete reciklirati autoolupine

S.H.P.
FOTO: Boris Mataković
FOTO: Boris Mataković
Ovogodišnji izbor Miss Hrvatske za Miss Svijeta nosi i društveno odgovornu notu. Pod motom "Ljepota sa svrhom, živim zeleno (think green)" ovogodišnji izbor jasno označava opredijeljenost za rješavanje problema zbrinjavanja otpada i njegove ponovne upotrebe.

Stoga je Katarina Mamić, aktuelna Miss Hrvatske, u suradnji s C.I.O.S. Grupom, ovogodišnjim partnerom u projektu "Ljepota sa svrhom" pomogla u zbrinjavanju autoolupina te time i vlastitim primjerom dodatno naglasila važnost odgovornog njegovog recikliranja.

FOTO: Boris Mataković
FOTO: Boris Mataković

"Akcijom sam željela ukazati da svako od nas može uvelike doprinijeti zaštiti prirode, a vlastiti život učiniti ekološki prihvatljivijim i odgovornim prema budućim generacijama. Autoolupine se mogu jednostavno i besplatno predati na recikliranje i time napraviti nešto korisno za okoliš. Više od 95 posto svake olupine može se ponovno upotrijebiti i reciklirati i time dobiti sirovine koje možemo ponovo koristiti. Osim što ćemo okoliš učiniti čišćim i ljepšim, prilikom predaje cjelovitog vozila može se i zaraditi, jedna kuna po kilogramu, odnosno prosječno hiljadu kuna za jedno vozilo, pa zar to nije odlično?“, izjavila je Katarina Mamić.

FOTO: Boris Mataković
FOTO: Boris Mataković

Katarina je zajedno s osobom zaduženom za uklanjanje autoolupine učestvovala u izvlačenju. Na taj način se i sama uvjerila u način rada i šta je sve moguće ponovno iskoristiti. Pratila je cijeli proces proizvodnje sekundarnog čelika, najkvalitetnije gotove sirovine za željezare, čijim se korištenjem smanjuju emisije stakleničkih plinova.

FOTO: Boris Mataković
FOTO: Boris Mataković

Na primjeru autoolupine, aktuelna Miss Hrvatske Katarina Mamić ukazala je na puni smisao recikliranja, od predmeta koje više ne koristimo dobijamo nove proizvode i sirovine koje se mogu ponovo koristiti ali i za nove proizvodne procese.

"Postoje moderne tehnologije koje omogućavaju pretvaranje otpadnih materijala u vrijedne sirovine i nove resurse, bez negativnih utjecaja na okoliš i zdravlje. Danas svi pričaju o plastici. Plastična vrećica se proizvede za sekundu, koristi 20 godina, a treba joj do 400 godina za razgrađivanje u prirodi! Znate li da se od 18 recikliranih plastičnih boca može napraviti jedna majica nogometnog dresa? Nemojmo stoga odbacivati otpad u prirodu i narušavati njen sklad, već pokažimo odgovornost!“, istaknula je Miss Hrvatske.

Dodala je i da svaki pojedinac treba napraviti bar mali korak te da će to pozitivno utjecati na kvalitetu i održivost našeg života na planeti Zemlji.