U posjeti Fidžiju
0

Meghan Markle održala prvi govor: Svi moraju imati mogućnost da se obrazuju

Klix.ba
Meghan Markle (Foto: AFP)
Meghan Markle (Foto: AFP)
Vojvotkinja od Sussexa Meghan Markle, koja proteklih dana boravi u posjeti Fidžiju sa suprugom princom Harryjem, održala je govor u kojem je naglasila koliko je važno ženama omogućiti pristup visokom obrazovanju.

Ovo je prvi govor koji je Markle održala u sklopu kraljevske turneje, a vojvotkinja je iskoristila priliku da pošalje poruku o potrebi osnaživanja žena u zemlji u kojoj tek nekoliko žena imaju priliku studirati.

"Svima je potrebno pružiti mogućnost da se obrazuju za ono što žele, a što je najvažnije da dobiju obrazovanje na koje imaju pravo. Za žene i djevojke u zemljama koje se razvijaju ovo je od vitalnog značaja. Pružiti im pristup obrazovanju je ključ ekonomskog i društvenog razvoja. Kada ženama date prave alate za uspjeh, one mogu stvoriti nevjerovatnu budućnost, ne samo za sebe, već za sve ljude u njihovom okruženju", kazala je Markle.

U razgovoru sa studenticama u Fidžiju, britanska vojvotkinja im je predložila kako bi trebali ohrabriti i muškarce da učestvuju u njihovoj borbi.

Meghan je u govoru istaka i svoju ličnu borbu sa stjecanjem diplome visoke stručne spreme.

"Poznajem taj osjećaj ponosa i uzbuđenja koje dolazi s pohađanjem fakulteta", prokomentarisala je Markle te nastavila: "Putovanje visokog obrazovanja je nevjerovatno, utjecajno i ključno, od trenutka kada primite prihvatno pismo nakon bezbroj neprospavanih noći koje ste proveli učeći, stjecanja doživotnih prijateljskih veza pa sve do primanja vaše diplome", istakla je Markle.

Podsjećamo, vojvoda i vojvotkinja od Sussexa borave u 16-dnevnoj kraljevskoj posjeti Australiji, Fidžiju, Tongi i Novom Zelandu.