U svojim memoarima
22

Matthew Perry je pisao o drogi koja je doprinijela njegovoj smrti, opisao je kao osjećaj umiranja

N. O.
Screenshot/E News
Screenshot/E News
Nakon što je objavljen toksikološki nalaz sudskog vještaka koji navodi da je Matthew Perry preminuo od "akutnog efekta ketamina", isplivao je dio njegovih memoara u kojem govori upravo o ovoj drogi.
Perry, koji je umro u 54. godini, otkrio je u knjizi "Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing: A Memoir" da je primao infuzije ketamina dok je bio u švicarskoj klinici za rehabilitaciju tokom pandemije.

"Ketamin je bio veoma popularna ulična droga 1980-ih. Sada postoji sintetički oblik, a koristi se iz dva razloga: za ublažavanje boli i pomoć kod depresije", objasnio je.

Našalio se da ima "njegovo ime napisano svuda - mogli bi ga nazvati i 'Matty'", napisao je.

Opisujući drogu kao "džinovski izdisaj", zvijezda "Prijatelja" je rekao da je primao ketamin dok je imao povez preko očiju i slušao muziku.

Objasnio je da bi se "izolovao" tokom svojih infuzija i često se osjećao kao da "umire".

"Pomislio sam: 'Ovo se dešava kada umireš'. Ipak, stalno bih se prijavljivao za ovo s...e jer je bilo nešto drugačije, a sve drugačije je dobro. Uzeti ketamin je kao da te udare džinovskom sretnom lopatom u glavu. Ali mamurluk je bio težak i nadmašio je lopatu", naveo je u svojim memoarima.

Premda je kazao kako ketamin nije za njega Perryjev toksikološki izvještaj otkrio je da je primao infuzije čak i nakon boravka u Švicarskoj, ali da se posljednja dogodila otprilike sedmicu i po prije smrti.

Medicinski vještak je, međutim, posebno napomenuo da je poluživot ketamina samo tri do četiri sata, što čini nemogućim da njegova posljednja transfuzija bude faktor u njegovoj smrti.

Osim ketamina, Perry je umro od utapanja, bolesti koronarne arterije i opioidnog buprenorfina, potvrdio je i njegov obdukcijski izvještaj.