Apel nakon horora
88

Masakr u Beogradu kao opomena, poznati iz Srbije poručuju: Hoće li neko pomoći bolesnom društvu?

N. O.
Nataša Ninković, Ammar Mešić i Marija Šerifović reagovali su na masakr u Beogradu (Foto: Instagram)
Nataša Ninković, Ammar Mešić i Marija Šerifović reagovali su na masakr u Beogradu (Foto: Instagram)
Masakr koji je počinio učenik osnovne škole u Beogradu šokirao je regiju, a ovim povodom oglasile su se brojne poznate ličnosti koji su iskazali saučešće porodicama stradalih te poručili da društvo snosi odgovornost za ono što se desilo.

Dok su mnogi smatrali da su oružje i masakri u školama daleka pojava za koju možemo čuti samo u medijima, današnji događaj iz Beograda mnogima je bio svojevrsno otrežnjenje te su se tako brojni poznati iz Srbije oglasili uz poruke koje pozivaju na promjene društva iz korijena.

Počev od pjevača, glumaca, različitih kulturnih radnika - javne ličnosti reagovale su na jutrošnju tragediju ukazavši na odgovornost društva u kojem dominiraju upitne vrijednosti, gdje reality programi i TikTok odgajaju djecu umjesto roditelja.

"E, moj narode, o, zemljo moja", napisala je glumica Sloboda Mićalović koja je također podijelila poruku pisca Milana Ružića koji je apelovao da društvo "razmisli do čega su ga dotjerale ove 'vrijednosti' koje dvadeset godina baštini".

"Pobacajte televizore, ostavite telefone, skinite se bar na trenutak s mreža, vaspitavajte i grlite svoju djecu, vidite li koliko roditelja od jutros to više nikada neće moći da uradi", poručio je.

Glumac Ammar Mešić uputio je potresno pismo u kojem se zapitao ko je kriv te kritikovao društvo u kojem dominiraju vrijednosti reality TV-a.

"'Bilo je to u nekoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu…' Ne znam kad je i da li me je nekad pogodila neka vijest kao ova. I ponavljam i vrištim u sebi 'učenik sedmog razreda UBIO, PUCAO…' Duša mi se raspada na pomisao roditelja koji su svoju djecu jutros poslali u školu misleći da su u školi sigurni. Onda neko pozove roditelje i kaže da je u školi pucano i nekoliko đaka preminulo. SEDMI RAZRED", započeo je svoju poruku.

"Pa zastanem pa se pitam koja je ovo Srbija? Ko je kriv? Kakvo smo mi to društvo postali? Svi užasi ovog svijeta na našim vratima. U našoj Srbiji. U našem Beogradu. Pa ko je kriv? Pa mi. Jer ne shvatamo koliko smo pod utjecajem svega oko nas. Koliko su nam djeca pod LOŠIM utjecajem društvenih mreža, TikToka, nasilja na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, Zadrugom, Parovima, muzikom koja je pobogu IN, gdje 'ona ulazi u klub, a ja jedva čekam da je rokam', gdje 'moje društvo glavno je u separeu', 'ma samo neka puca, roka', 'krimi rad'… Gdje su glavne teme ubistva, alkoholisanje, kriminal… Krivi smo jer ne pričamo dovoljno glasno i javno. Ni sam ne znam šta sam napisao ni šta sam htio, ali znam da sam se emotivno raspao. Počivajte u miru", napisao je Mešić na Instagramu.

Među onima koji su se oglasili bila je i srbijanska pjevačica Sara Jo koja je poručila: "Beskrajna tuga i bol. Horor za koji je teško povjerovati da može da se desi bilo gdje u svijetu, a pogotovo u našem gradu. Saučešće svim porodicama iz osnovne škole 'Vladislav Ribnikar'", napisala je na Twitteru.

Srbijanska predstavnica na Eurosongu 2022. godine Ana Đurić Konstrakta oglasila se upitavši "šta oružje traži u kući".

"Šta će oružje u kući, molim vas objasnite mi, jer ja ne razumijem. Koje su to situacije u kojima je neophodno da se oružje drži u kući?", upitala je.

Pjevačica Jelena Karleuša izjavila saučešće porodicama nastradalih te se ponovo osvrnula na utjecaj negativnih sadržaja u javnosti i na društvenim medijima.

Objava Jelene Karleuše (Screenshot/Instagram)
Objava Jelene Karleuše (Screenshot/Instagram)

"Neka ovo bude opomena u kakvom svijetu živimo i kako ovo suludo vreme utječe na naše nejake. Nasilje kojima se djeca bombarduju iz svih medija, iz svih životnih struktura uzelo je danak. Ovo je opomena za sve nas", između ostalog je poručila.

Marija Šerifović otkazala je svoj koncert zbog tragedije te poručila: "Dragi prijatelji, duboko sam potresena tragedijom koja se dogodila u školi 'Vladislav Ribnikar'".

"Odlučila sam da otkažem koncert koji je trebalo da se održi ovog vikenda u Shhhuma aquapark. Smatram da naredne dane treba da provedemo u tišini i molitvi za nastradale. Moje najiskrenije saučešće i solidarnost u bolu za porodice poginule djece i radnika škole", zaključila je.

Objava Marije Šerifović (Screenshot/Instagram)
Objava Marije Šerifović (Screenshot/Instagram)

Nataša Ninković podijelila je poruku srbijanske atletičarke Ivane Španović koja je poručila: "Tragedija u školi Vladislav Ribnikar liči na nešto što smo, do sada, zamišljali da se dešava samo u Americi. Međutim, decenije državne i medijske promocije kriminalaca, mafijaša, reality monstruma, šunda, nasilja i dekadencije bolesnih vrijednosti i nebrige o čovjeku dovele su do konačnog poraza srpskog društva. Moje iskreno saučešće porodicama žrtava, ranjenima od srca želim što brži oporavak".

Poruka Ivane Španović koju je podijelila Nataša Ninković (Screenshot/Instagram)
Poruka Ivane Španović koju je podijelila Nataša Ninković (Screenshot/Instagram)

"U danima pred nama će morbidni urednici tabloidnog smeća analizirati svaki detalj iz života napadača, djeteta kojem niko nije pomogao dok je tragedija još mogla da se spriječi. Hoće li neko pomoći bolesnom društvu prije nego što i kod nas scene policijskih kordona i uplakane djece oko škola postanu svakodnevica kao i u SAD-u? Ili ćemo se ponovo baviti posljedicama umjesto liječenja uzoraka koji su izazvali krah kompletnog sistema u kojem živimo?", zaključila je.

U pucnjavi koja se jutros oko osam sati dogodila u osnovnoj školi na Vračaru ubijeno je devet osoba. Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije u saopštenju je potvrdilo da je poginulo osam učenika i čuvar, kao i da je ranjeno šestoro djece i jedan nastavnik.

Još sedam osoba je ranjeno, a u pitanju je šestoro djece i jedna nastavnica, dodali su iz policije.