O ulozi i porijeklu
7

Malek: Nisam se vidio u glavnoj ulozi dok nisam shvatio da se Mercury zvao Farrokh Bulsara

Klix.ba
Rami Malek (Foto: EPA-EFE)
Rami Malek (Foto: EPA-EFE)
Nisu svi željeli da Rami Malek za ulogu u filmu "Bohemian Rhapsody" osvoji Oscara, a nakon što je proglašen najboljim glumcem Malek se prvi osvrnuo na kritike filma.

Malek je odrastao u egipatskoj porodici koja je bila među američkim migrantima prve generacije. Radio je kao konobar i jedva je dobijao uloge pa nikada nije mislio da će moći postići toliki uspjeh.

"Nikada u glavnoj ulozi nisam vidio nekoga ko izgleda poput mene. Nikada nisam mislio da bih mogao igrati Freddieja Mercuryja, a onda sam shvatio da mu je pravo ime Farrokh Bulsara. To je bila najsnažnija poruka koja mi je poslana od početka", rekao je Malek.

Dok je bio mlađi, priznao je, nije bio ponosan na svoje porjeklo i naslijeđe.

"Kao dijete sam osjećao da se trebam odmaći od toga, jer sam se osjećao kao outsider. Vremenom sam shvatio koliko su moja tradicija i baština lijepi i postao sam ponosan na bogatstvo kulture, magiju muzike, filma i čiste umjetnosti koja dolazi s Bliskog istoka", rekao je.

Dodaje kako naslijeđe Freddieja Mercuryja nije transformisalo samo njega, jer je njegovo naslijeđe nadahnuće mnogima.

"Taj čovjek je izlazio na pozornicu i pokretao ljude na način na koji niko drugi nije. To je zbog toga što se i on mučio sa svrstavanjem. Sva ta strast koja je gorjela u njemu dopuštala mu je da pogleda sve ostale i kaže: 'Hej, vidim te'. Ne radi se o tome da svi moramo biti iz istog mjesta ili izgledati isto, biti jedna rasa ili bilo šta od toga", poručio je.

Na kraju nije mogao odoljeti citiranju jednog od najvećih hitova grupe Queen: "Svi smo mi ljudska bića i oprostite mi zbog ovoga, ali kolektivno smo prvaci".