Showbiz
5

Madonna pomiješala zastavu Tajvana sa zastavom političke stranke, fanovi bijesni

Klix.ba
Madonnina odluka da se isticanjem simbola pokuša približiti Tajvancima mogla bi biti jedna od njenih najgorih odluka, pišu britanski mediji.

Američka pjevačica se našla na meti kritika nakon što je upotrijebila pogrešan nacionalni simbol i zastavu na posljednjoj turneji "Rebel Heart". Ona je u četvrtak objavila fotografiju svoga lica u sredini dizajna s plavim zvjezdicama, smatrajući kako je baš taj dizajn nacionalni simbol Tajvana. Fotografija je objavljena na njenom zvaničnom Instragram i Facebook profilu uz poruku "Take a bow Tai-Pei".

Nažalost, simbol koji je popularna pjevačica objavila zapravo je simbol tajvanske političke stranke Kuomintang (KMT) koja je za mnoge Tajvance povezana s bijelim terorom i jednim od najkrvavijih vremena u historiji zemlje. Da bi stvar bila još gora Kuomintang je politička stranka koja je prošlog mjeseca izbačena iz vlasti.

Uprkos svim ovim činjenicama Madonna nije uklonila fotografiju s društvenih mreža na kojima bijesni korisnici ostavljaju komentare. Još uvijek se nije oglasila u vezi s ovim incidentom, ali se zahvalila publici na nevjerovatnoj energiji.

Mnogi Tajvanci bili su zahvalni Madonni što je u toku izvođenja hita "Holiday" omotana zastavom Tajvana uzviknula "Volim Kinu" i "Volim Tajvan", što su Tajvanci shvatili kao podršku njihovoj nezavisnosti. Na drugoj strani ovaj nastup izazvao je oštre kritike kineskih fanova.

Podsjećamo, Tajvan i Kina imaju godinama odvojene vlade i ponovno su uspostavili kontakt tokom 1990. kroz kvazislužbene organizacije, iako je cilj vlasti u Pekingu i dalje da ujedine sav kineski teritorij pod svojom vlašću i Tajvan vide kao "pobunjeničku regiju koja čeka ujedinjenje s kopnom".

Tajvan sebe smatra kontinuitetom Republike Kine osnovane 1912. godine, koja je u ostatku Kine realno prestala postojati osnivanjem Narodne Republike Kine.