Predstavio knjigu fotografija
18

Lou Reed: Bog bi trebao koristiti fotoaparat Leica, tu nema rasprave

Klix.ba
Lou Reed
Lou Reed
Američka rock legenda Lou Reed, koji je u srijedu predstavio knjigu fotografija koje sežu kroz više od četiri desetljeća, je rekao da bi Bog trebao koristiti fotoaparat Leica.

Kada su ga pitali o toj zagonetnoj frazi, koja se nalazi na početku knjige u kojoj je oko 300 fotografija krajolika, gradova i apstraktnih scena, Reed je rekao: "Zaista sam to rekao. On ili ona bi zaista trebao/la imati fotoaparat Leica. O tome nema rasprave. Fraza je napisana u čast klasičnih fotoaparata".

Knjiga je nazvana "Rhymer/Rimes", a štampana je u Francuskoj. U njoj se nalaze fotografije koje prikazuju posljednjih 46 godina. Među nekoliko portreta u njegovoj kolekciji se nalaze i portreti njegove supruge Laurie Anderson.

"Imao sam veliku sreću da budem blizu Andyja Warhola i mnogih drugih ljudi i umjetnika koji su radili s njim. Uvijek sam obraćao veliku pažnju na ono što je on radio. Pogledajte samo šta je uspio napraviti od starih fotografija iz novina. Zaista nevjerovatno", rekao je Reed.

U knjizi nema naziva, datuma, imena gradova ili fraza bilo kakve vrste. Kako kaže Reed, njegova knjiga fotografija je osmišljena kao vizuelna pjesma.

Kada su ga pitali kako radi, Reed je rekao da uvijek u džepu nosi kameru.

"Sve zavisi od osvjetljenja. Gledam kroz objektiv i fokusiram ono što me zanima", dodao je Reed.

Vezani članci