Upoznala predsjednika
48

Lollobrigida je 70-ih godina bila u posjeti Jugoslaviji, boravila u Titovoj rezidenciji u Beogradu

N. C.
Josip Broz Tito i Gina Lollobrigida (Foto: Andrej Kreutz)
Josip Broz Tito i Gina Lollobrigida (Foto: Andrej Kreutz)
Tokom svoje bogate karijere talijanska glumica Gina Lollobrigida poznavala je brojne poznate ličnosti pa i državanike. Tako je 70-ih godina došla u posjet Josipu Brozu Titu u njegovu rezidenciju u Beogradu.

Talijanska filmska diva preminula je danas u 95. godini života, a bila je jedno od posljednjih velikih imena iz ere zlatnog Hollywooda.

Gina je 1973. godine bila na filmskom festivalu u Beogradu, a tokom svog boravka u prijestolnici bivše Jugoslavije u svojoj rezidenciji ugostio je i predsjednik Tito.

Jedne prilike talijanska glumica osvrnula se na susret sa Titom i opisala posjetu njegovoj rezidenciji.

"Predsjednika Tita upoznala sam 1973. godine. Bila sam pozvana u Beograd na filmski festival. Tom prilikom, na moje iznenađenje i veliko zadovoljstvo pozvana sam u rezidenciju predsjednika Tita. Otišla sam s jednim prijateljem. Primio nas je s mnogo topline i simpatije. Sjetio se mene i mog bivšeg muža, koji je Jugoslaven. Kada je za vrijeme rata Tito bio operiran, moj bivši muž bio je asistent profesora koji ga je operirao", kazala je.

Ona je istakla kako je s predsjednikom bivše Jugoslavije pričala o mnogo čemu, ali je oduševila njegova ljubav prema fotografiji.

"Kako je strastveni ljubitelj fotografije naš razgovor je bio veoma živ. Između ostalog, ispričao mi je da je prilikom jednog intervjua, da bi izbjegao pomalo neugodan odgovor na pitanje prema kojoj talijanskoj političkoj ličnosti gaji najviše simpatija, odgovorio prema Gini Lollobrigidi", otkrila je.