Sedam decenija ljubavi
278

Ljubavna priča kraljice Elizabete II i princa Philipa: Zajedno proveli 74 godine

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Kraljica Elizabeta preminula je danas u 96. godini, a mnogi se prisjećaju njene ljubavne priče s princom Philipom koji je preminuo prošle godine u dobi od 99 godina. Par je u braku bio 74 godine.

Ljubavna priča Philipa i Elizabete duga sedam decenija započela je na Kraljevskom pomorskom koledžu 1939. godine, a završila je prošle godine smrću princa.

Mnogi su nakon današnje objave smrti kraljice pisali kako su sada ponovno zajedno, dok su drugi pojavu dvostruke duge na nebu iznad Londona poistovjetili s kraljevskim parom.

Tokom 1939. godine 18-godišnji princ Philip upoznao svoju 13-godišnju daleku rođakinju princezu Elizabetu. Nakon upoznavanja par je započeo dopisivanje koje je kasnije preraslo u ozbiljnu vezu.

Kako je veza rasla, njih dvoje su počeli provoditi više vremena zajedno, zbog čega je Philip prihvatio posao u oficirskoj školi u Engleskoj, kako bi je mogao češće posjećivati.

"Provodio je vikende s nama, a kad je škola bila zatvorena, proveo je šest sedmica u Balmoralu", napisala je Elizabeta u pismu autorici Betty Shew 1947. godine, koje je objavljeno na aukciji u aprilu 2016.

Princ se zbog Elizabete odrekao svojih grčkih i danskih plemićkih titula, kao i svakog polaganja prava na strana prijestolja, postao je britanski državljanin usvojivši prezime porodice svoje majke Mountbatten.

Dana 20. novembra 1947. godine par se vjenčao na spektakularnoj ceremoniji u londonskoj Westminsterskoj opatiji, na istom mjestu gdje se princ William vjenčao s Kate 2011. godine.

Nakon vjenčanja Elizabeta i Philip proveli su oko dvije godine, od 1949. do 1951., živeći na Malti, gdje je on bio smješten u mornarici.

Za sedam decenija, koliko su proveli u braku, kraljevski par je dobio četvero djece: princa Charlesa 1948., princezu Anne 1950., princa Andrewa 1960. te princa Edwarda 1964. godine.

Rame uz rame putovali su po cijelom svijetu, od Australije do Amerike, Afrike i Indije, noseći zastavu Commonwealtha, na čijem je čelu bilo njeno veličanstvo.

Dijelili su potpunu posvećenost svojim dužnostima, kao i teret života pred očima javnosti. Princ je kraljicu privatno zvao nadimcima "Lilibet", "Draga" i "Kobasica".

Njihova ljubav je predstavljena i u seriji "The Crown", koja prati političko rivalstvo i ljubavnu vezu kraljice Elizabete II te događaje koji su oblikovali drugu polovinu dvadesetog stoljeća.

Suprug britanske kraljice Elizabete II i ljubav njenog života princ Philip preminuo je u 99. godini 9. aprila 2021, a godinu i pet mjeseci kasnije preminula je i sama monarhinja u 96. godini.

Kraljevski par je u braku proveo 74 godine, što vojvodu od Edinburgha čini najdugovječnijim supružnikom vladajućeg britanskog monarha.