Forbes
0

Lista 20 najintrigantnijih nasljednica multimilijarderskih carstava

Sarajevo-x.com
Vanisha Mittal Bhatia
Vanisha Mittal Bhatia
Popularni web sajt Forbes.com objavio je listu 20 najintrigantnijih nasljednica multimilijarderskih carstava koja je pokazala da kćeri bogataša nisu samo raskalašene mlade žene već mogu biti i vrijedne radnice.

I dok nasljednica hotelskog carstva Paris Hilton izaziva pažnju javnosti boravkom u zatvoru i video snimkama seksualnog odnosa sa svojim momkom, mlade žene koje su dospjele na Forbesovu novu listu odaju dojam veoma upornih, žilavih i ambicioznih osoba.

Na samom vrhu ove liste nalazi se Vanisha Mittal Bhatia iz Indije, koja ima magisterij iz južnoazijskih studija i sjedi u Upravnom odboru Mittal Steela, čiji je vlasnik njen otac Lakshmi Mittal. Prema najnovijem Forbesovom izvještaju imovina Lakshmi Mittala iznosi 51 milijardu dolara.

Javnosti je poznata po 60 miliona vrijednom vjenčanju koje joj je otac priredio 2005. godine, a na kojem se pojavilo čak 1.000 njihovih najbližih prijatelja. Proslava je trajala punih sedam dana, a goste je zabavljala i pop zvijezda Kylie Minogue.

Sve žene sa liste 20 najintrigantnijih nasljednica multimilijarderskih carstava imaju ispod 40 godina i pozicionirane su prema najnovijim procjenama bogatstva njihovih očeva ili majki.

Na drugom mjestu je Francuskinja Delphine Arnault Gancia, kći Bernarda Arnaulta, koji je na čelu carstva skupocjene robe Moet Hennessy Louis Vuitton. Gancia je jedno vrijeme radila kao konsultant u prestižnoj konsultantskoj kući McKinsey te je prva žena na direktorskoj poziciji u Moet Hennessy Louis Vuitton.

[SLIKA]2[/SLIKA]Marta Ortega Perez, najmlađa kći najbogatijeg Španca na svijetu Amancija Ortege, zauzela je treće mjesto. Amancio Ortega je predsjednik Inditexa i vlasnik poznatog lanca odjeće Zara. Njegova imovina se procjenjuje na 24 milijarde dolara.

"Marta trenutno uči kako funkcioniše maloprodaja, radeći obične poslove poput sređivanja polica ili pomaganja kupcima u nekim od porodičnih trgovina", otkriva Forbes.com.

Kći gradonačelnika New Yorka Michaela Bloomberga, Georgina Bloomberg trenutno pokušava sogirati svoje mjesto u jahačkom timu koji će predstavljati SAD na Olimpijskim igrama 2008. godine. Njen otac je vlasnik kompanije Bloomberg LP i ima imvoinu u vrijednosti od 11,5 milijardi dolara, što je Georgini osiguralo četvrto mjesto na Forbesovoj listi.

Peto mjesto je pripalo Samanthi Kluge, "nekada divljem djetetu" mogula komunikacija Johna Klugea, čija se imovina procjenjuje na 9,5 milijardi dolara. Samantha ima čak 12 tetovaža i već dva poništena braka iza sebe. Bivša urednica magazina Glamour sada vodi vlastitu kompaniju koja se bavi dizajnom modnih dodataka i nakita u Los Angelesu.

Lista 20 najintrigantnijih nasljednica multimilijarderskih carstava izgleda ovako:

  1. Vanisha Mittal Bhatia, Indija (51 milijarda dolara)
  2. Delphine Arnault Gancia, Francuska (26 milijardi dolara)
  3. Marta Ortega Perez, Španija (24 milijarde dolara)
  1. Georgina Bloomberg, SAD (11,5 milijarde dolara)
  2. Samantha Kluge, SAD (9,5 milijarde dolara)
  3. Amanda Hearst, SAD (8,7 milijarde dolara)
  4. Alannah Weston, Kanada (7,9 milijarde dolara)
  5. Josie Ho Chiu Yi, Kina (7 milijardi dolara)
  6. Hind Hariri, Libanon (5,5 milijarde dolara)
  7. Dylan Lauren, SAD (4,7 milijarde dolara)
  8. Holly Branson, Velika Britanija (3,8 milijarde dolara)
  9. Tamara Ecclestone, Velika Britanija (3,6 milijarde dolara)
  10. Aerin Lauder Zinterhofer, SAD (3,2 milijarde dolara)
  11. Ivanka Trump, SAD (3 milijarde dolara)
  1. Liesel Pritzker, SAD (2,7 milijarde dolara)
  2. Anna Getty, SAD (2,4 milijarde dolara)
  3. Anna Anisimova, Rusija (2 milijarde dolara)
  4. Allison Sarofim, SAD (1,5 milijardi dolara)
  5. Charlotte Casiraghi, Monako (1,2 milijardi dolara)
  6. Paige Johnson, SAD (1 milijarda dolara)